Nieuwe rijken kopen Amsterdam-Zuid op

De vraag naar kapitale woningen in Amsterdam is onverzadigbaar. 'De stad wordt een mini-Londen of mini-New York.'

Herman Stil
Dit pand in de Van Eeghenstraat in Amsterdam-Zuid staat nu te koop voor bijna 19 miljoen euro Beeld Rink Hof
Dit pand in de Van Eeghenstraat in Amsterdam-Zuid staat nu te koop voor bijna 19 miljoen euroBeeld Rink Hof

Wonen voor miljoenenprijzen: de kantoorvilla's van Amsterdam-Zuid zijn vrijwel allemaal omgebouwd voor rijke expats en jonge miljonairs.

Met de eerder deze week bekend geworden verkoop van tien kantoorvilla's, waarin nu nog de Postcodeloterij zijn 'ministerie van goede doelen' uitbaat, is de Van Eeghenstraat bij het Vondelpark terug bij af.

Ooit gebouwd voor de gegoede burgerij, dan verworden tot onbetaalbare woonlocatie en gewilde kantoorplek en nu weer woonstede van gefortuneerden.

De vraag naar kapitale woningen in Amsterdam is onverzadigbaar. "Hier vindt dezelfde ontwikkeling plaats als in andere steden," zegt eigenaar Tuncer Tuzgöl van Zuider Vastgoed, "waar de meest aantrekkelijke woonlocaties in handen komen van mensen die daarvoor kunnen betalen. Amsterdam wordt een mini-Londen of mini-New York."

Topsegment
Zuider Vastgoed, dat de loterijpanden met twee andere investeerders voor naar verluidt 46,5 miljoen euro kocht, is gespecialiseerd in kapitale woningen. Daarvan is het aanbod volgens Tuzgöl heel beperkt. "Er is een enorm tekort aan woningen in het topsegment, zeker in karakteristieke bestaande bouw."

Het Amsterdamse vastgoedbedrijf gaat na het vertrek van de loterij in 2018 'eenlaags koop­appartementen', en 'familiehuizen' voor gefortuneerde gezinnen in de panden bouwen.

Over prijzen wil Tuzgöl het niet hebben, maar de 18,75 miljoen euro die momenteel voor een naastgelegen villacomplex met 25 kamers wordt gevraagd, is een goede indicatie.

Kopers - veelal ondernemers, expats en rijkelui - melden zich vanzelf. "Amsterdam trekt graag internationale bedrijven, maar heeft nauwelijks plek om het topmanagement daarvan te huisvesten."

Daarnaast is er vraag van rijke families uit binnen- en buitenland en jonge rijken die op meerdere plekken in de wereld eigen huizen willen hebben.

Diamantslijperij
Zuider Vastgoed, dat eerder onder meer de Valeriuskliniek en een voormalig stadsdeelkantoor in Zuid tot luxeappartementen verbouwde en de kantoorpanden van uitgever WPG aan het Singel en de Herengracht als luxewoningen verkocht, is momenteel bezig de diamantslijperij van Asscher in de Tolstraat om te bouwen tot twaalf appartementen van 200 vierkante meter.

Tuzgöl is lang niet de enige die zich over de woonwensen van rijkelui ontfermt. Vorig jaar meldde de makelaarstak van Christie's zich in de stad voor huizen van boven het miljoen.

Het Amsterdamse Aurelio - waar voormalige stadsdeelvoorzitter Els Iping werkt - is vooral in de binnenstad en de Jordaan actief.

Het bedrijf heeft net een ander uitgevers­kantoor, dat van Weekbladpers aan de Raamgracht, verbouwd tot miljonairscomplex met zes lofts van circa 300 vierkante meter, nadat buurtverzet de komst van een vestiging van 'rijkeluisclubhuis' Soho House had getorpedeerd.

Tuncer Tuzgöl: 'Amsterdam trekt graag internationale bedrijven, maar heeft nauwelijks plek om het topmanagement daarvan te huisvesten' Beeld Rink Hof
Tuncer Tuzgöl: 'Amsterdam trekt graag internationale bedrijven, maar heeft nauwelijks plek om het topmanagement daarvan te huisvesten'Beeld Rink Hof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden