Nieuwe rekenmethode doet BBP met 45 miljard euro stijgen

Volgens een nieuwe Europese rekenmethode is de omvang van de Nederlandse economie ineens een stuk groter. Dat blijkt uit een brief van de ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Henk Kamp (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

redactie
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën Beeld ap
Minister Jeroen Dijsselbloem van FinanciënBeeld ap

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers over 2010 herzien op basis van nieuwe rekenmethoden van het Europees statistisch bureau Eurostat. In die berekening komt het bruto binnenlands product (de omvang van de Nederlandse economie) bijna 45 miljard euro - oftewel 7,6 procent - hoger uit. De nieuwe rekenmethode geldt ook voor de komende jaren, maar de gevolgen daarvan worden dit jaar pas duidelijk op Prinsjesdag.

Staatsschuld
De nieuwe methode heeft ook gevolgen voor de staatsschuld, die met ruim 4 procentpunt naar beneden wordt bijgesteld. De staatsschuld was daarmee in 2010 niet 63,4 procent, maar 59,0 procent. De gevolgen voor het begrotingstekort zijn veel kleiner. Dat is bijgesteld van 5,1 procent naar 5 procent.

De bijstellingen zijn een stuk forser dan het kabinet verwachtte toen Eurostat in januari de nieuwe nieuwe berekeningen aankondigde. Toen ging Dijsselbloem er nog vanuit dat het bbp met 3 à 4 procent zou worden bijgesteld; nu staat er dus voor 2010 een plus van 7,6 procent.

De nieuwe cijfers geven volgens de ministers beter inzicht in de daadwerkelijke grootte van de Nederlandse economie. Maar dat betekent niet dat 'van de ene op de andere dag de Nederlandse economie van omvang is veranderd en Nederlanders bijvoorbeeld ineens rijker zijn geworden'.

Investeringen
In de nieuwe methode maken vooral de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling en ook de militaire uitgaven een verschil. Die worden nu gezien als investeringen. Ook worden 'illegale activiteiten' als drugshandel, prostitutie, gokken, illegaal kopiëren en smokkel meegeteld in de omvang van onze economie. Van de 45 miljard die de economie in 2010 groter was dan in de oude berekeningen, is 2,4 miljard euro afkomstig uit illegale activiteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden