Nieuwe regering Libië moet einde maken aan chaos

De Verenigde Naties hebben een plan opgesteld voor een nationale eenheidsregering in Libië. Door het akkoord over een regering van nationale eenheid, moet er een einde komen aan de machtsstrijd tussen een internationaal erkend parlement in de oostelijke stad Tobroek en een door islamisten gedomineerd parlement in Tripoli.

Libië wordt voortdurend opgeschrikt door aanslagen Beeld epa

Sinds 2014 zijn er in Libië twee regeringen die beide zeggen de touwtjes in handen te hebben. In de oostelijke plaats Tobruk is een door de internationale gemeenschap erkende regering, terwijl een door islamisten gesteunde regering in Tripoli meer macht lijkt te hebben. Een eenheidsregering moet de twee partijen dichter bij elkaar brengen.
Het plan van de VN moet nog worden goedgekeurd door de parlementen van beide regeringen.

De chaos in Libië was ontstaan na het verdrijven van kolonel Kadhafi in 2011. Terreurgroepen en mensensmokkelaars hebben maximaal gebruik kunnen maken van het ontstane machtsvacuüm.

Zowat de helft van de Libische bevolking werd getroffen door de gewapende conflicten en de politieke instabiliteit in het land. Volgens cijfers van het VN-bureau van humanitaire aangelegenheden heeft bijna 2,5 miljoen mensen er nood aan bescherming en humanitaire hulp.

Consensus
Door het akkoord over een regering van nationale eenheid, moet er een einde komen aan de machtsstrijd tussen een internationaal erkend parlement in de oostelijke stad Tobroek en een door islamisten gedomineerd parlement in Tripoli.

Tijdens de onderhandelingen in de Marokkaanse stad Skhirat hebben die twee kampen een consensus bereikt over de voordracht van de 55-jarige Fayez el-Sarraj als Libische premier. Daarmee wordt een lid van het parlement in Tobroek aan het hoofd van de regering van nationale eenheid geplaatst.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden