PlusAnalyse
Nieuwe regering laat Amsterdam in de kou staan
Bijna iedereen gaat er op vooruit, maar Amsterdam komt er bekaaid van af in het regeerakkoord dat dinsdag is gepresenteerd. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht en Rotterdam.
Amsterdam mag dan de groeimotor van Nederland zijn, in het regeerakkoord dat dinsdag is gepresenteerd door de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, wordt de hoofdstad slechts één keer genoemd.
En dan gaat het niet om de stad, maar om de Amsterdamse haven als mogelijke locatie voor de opslag van koolstofdioxide.
Geen woord over de problemen die het gevolg zijn van die functie als groeimotor: drukte, betaalbaarheid, wegen die dichtslibben, overlast van vliegtuigen.
Investeringen in snelwegen komen vooral terecht in de regio Utrecht en Rotterdam. Alsof de wegen rondom Amsterdam geen knelpunten vormen.
Ook gaat veel geld naar stadsvernieuwing in Rotterdam-Zuid en beter openbaar vervoer in Utrecht.
Expats
Wat drukte betreft, kunnen we in Amsterdam onze borst nat maken als Schiphol vanaf 2020 verder zal groeien. Want het kabinet formuleert als doel om het aantal vluchten te laten groeien, als de maatschappijen geluidsarm en milieuvriendelijk vliegen. Over de extra drukte die hierdoor ontstaat in Amsterdam: geen woord.
Budgetmaatschappijen die de massa's toeristen afleveren in Amsterdam worden bovendien niet verplaatst naar Lelystad en Eindhoven. Juist de vakantievluchten die Nederlandse toeristen naar het buitenland brengen gaan naar die vliegvelden.
Natuurlijk zitten er voordelen in het akkoord voor Amsterdammers. Maar die komen dan voort uit landelijke regelingen. Zo komt er flink meer geld beschikbaar voor Rijksmonumenten, waarvan er veel in de stad staan.
Het versoberen van de belastingvoordelen van expats kan gevolgen hebben voor Amsterdam. Deze groep, de snelstgroeiende in Amsterdam, is vooral op de woningmarkt een geduchte concurrent vanwege de diepe zakken.
Het schrappen van dit belastingvoordeel zal gigantische prijsstijgingen misschien wat temperen.
Bereikbaarheid
Ook de honderden miljoenen euro's extra voor politie en terrorismebestrijding zijn welkom, gezien de noodkreten van de Amsterdamse politie dit voorjaar.
Voor fietsers is er ook goed nieuws. Er komt landelijk 100 miljoen euro vrij voor fietspaden en -fietsgarages bij grote knooppunten, iets waar Amsterdam van moet kunnen profiteren.
Toch had de stad op het gebied van de bereikbaarheid echt op meer gerekend. Alleen over een nieuwe verbinding tussen Schiphol en de regio is het regeerakkoord concreet, dat moet beter. Het rijk belooft om met stedelijke regio's te investeren in nieuwe lightrailverbindingen, maar concrete plannen of bedragen ontbreken.
Het kabinet wil dat gemeenten meer ruimte maken voor middeldure huurwoningen, precies zoals de gemeente Amsterdam wil. Maar dit moet onder meer gebeuren door sociale huurwoningen te verkopen en dat is in Amsterdam, met een linksige meerderheid vóór sociale huur, tegen het zere been.
Rutte III heeft, met CDA en ChristenUnie, de schijn van een plattelandskabinet. Het regeerakkoord spreekt dit predicaat in elk geval niet tegen.
Lees ook: Dit zijn voor Amsterdam relevante punten uit het regeerakkoord en: Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord