Update

'Nieuwe recessie in Nederland onwaarschijnlijk'

Na de forse krimp in het eerste kwartaal vertoont de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar naar verwachting weer groei. Daarmee blijft Nederland uit recessie.

Vacatures in de etalage van een uitzendbureau. De Nederlandse economie groeit weer. Beeld anp
Vacatures in de etalage van een uitzendbureau. De Nederlandse economie groeit weer.Beeld anp

Dat voorspellen economen van de Nederlandse grootbanken, in de aanloop naar de bekendmaking van het economische groeicijfer van het tweede kwartaal door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), donderdag.

Het economisch bureau van Rabobank rekent voor de afgelopen driemaandsperiode op een groei van 0,5 procent, vergeleken met het voorgaande kwartaal. ABN Amro schat een plusje van 0,4 procent en ING raamt een groei van 0,3 procent.

In het eerste kwartaal kromp de economie volgens het CBS nog met 0,6 procent. Volgens de gangbare definitie is er sprake van recessie bij twee of meer achtereenvolgende kwartalen van krimp.
De achteruitgang in de eerste 3 maanden van het jaar werd vooral veroorzaakt door eenmalige factoren, benadrukt Nico Klene, econoom bij ABN Amro.

Lager gasverbruik
Er was sprake van een fors lager gasverbruik als gevolg van de zeer zachte winter. Ook liet de autoverkoop een stevige min zien omdat veel mensen de aanschaf van een nieuwe wagen eind vorig jaar al hadden gedaan, om nog te kunnen profiteren van fiscale voordelen.

Deze factoren spelen nu allemaal niet. In het tweede kwartaal is het gasverbruik weer wat genormaliseerd, zegt Tim Legierse van de Rabobank. Voor de tijd van het jaar zat de energieproductie tussen april en juni weer op een normaal niveau. Vergeleken met het eerste kwartaal betekent dat groei omdat de ramingen van het CBS seizoensgecorrigeerd zijn, aldus de econoom.
Dimitry Fleming van ING is van de bankeconomen het minst optimistisch.

Maandcijfers
Van verscheidene sectoren heeft het statistiekbureau al een aantal maandcijfers bekendgemaakt. Deze zijn niet allemaal even positief. De cijfers van de detailhandel en de export van goederen vielen juist tegen. Ook de bouwproductie lijkt wat teruggevallen. De prestaties van de maakindustrie en de consumptie van huishoudens zijn wel gestegen.

Maar wanneer het herstel in het gasverbruik en de gasproductie niet worden meegerekend, is het beeld voor deze onderdelen van de economie eveneens minder rooskleurig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden