Nieuwe ramp voor het Stedelijk

Wie betaalt het onderhoud van het nieuwe pand van het Stedelijk Museum? Dit slepende conflict is een zwaard van Damocles, zegt een expert. Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Wie betaalt het onderhoud van het nieuwe pand van het Stedelijk Museum? Dit slepende conflict is een zwaard van Damocles, zegt een expert. Foto Jean-Pierre Jans

Het Stedelijk Museum heeft een slepend conflict met de gemeente over de toekomstige onderhoudskosten van het verbouwde pand van 1,2 miljoen euro per jaar.

Daarom weigert het Stedelijk het huurcontract te tekenen voor het gebouw aan het Museumplein.

Alexander Ribbink, oud-topman bij TomTom en voorzitter van de raad van toezicht van het Stedelijk, wil alleen tekenen bij de oplevering van het pand, als 'volstrekt helder' is dat de gemeente de kosten draagt. Een oud-bestuurder van het museum noemt het al jaren slepende conflict 'een zwaard van Damocles boven het Stedelijk'.

Ook het huurcontract voor het reeds geopende depot van het museum elders in de stad is nog altijd niet getekend. Dit blijkt uit onderzoek van Het Parool.

Kiem van het geschil ligt bij de verzelfstandiging van het Stedelijk in 2006. Geen van beide partijen wilde de kosten voor onderhoud na heropening dragen. Uiteindelijk nam het museum de financiële last op zich, in ruil voor een extra subsidie van de gemeente van hetzelfde bedrag. Althans, volgens het museum. De gemeente, eigenaar van de collectie en van beide panden, ontkent extra subsidie te hebben toegezegd voor het onderhoud.

Nu de opening van het in 2004 gesloten museum nadert en de vaststelling van de gemeentelijke kunstsubsidies voor de komende vier jaar voor de deur staat, laait het conflict op. Ribbink: ''De gemeente is eigenaar van het pand en draagt dus de verantwoordelijkheid voor het onderhoud.'Maar wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) ziet geen reden voor extra subsidie. ''Wij houden ons aan de afspraken die hierover zijn gemaakt.'

Verder is onzeker wie opdraait voor te laag geschatte kostenposten van zeker vier ton per jaar, zoals die voor gas en elektra. Los hiervan dreigt het museum door gemeentelijke bezuinigingen ook nog voor 1,3 miljoen euro te worden gekort. Ribbink: ''Een rampscenario.' (Hugo Logtenberg en Bas Soetenhorst)

Vandaag in Het Parool: Gesloten wegens verbouwing (4): Aftocht van een topbankier

Foto © Jean-Pierre Jans, www.jeanpierrejans.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden