Nieuwe ramp Stedelijk afgewend

Er wordt nog druk gewerkt aan de entree. De gemeente hoopt dat het nieuwe Stedelijk volgend jaar open kan - maar in welke maand? Foto Jean-Pierre Jans Beeld
Er wordt nog druk gewerkt aan de entree. De gemeente hoopt dat het nieuwe Stedelijk volgend jaar open kan - maar in welke maand? Foto Jean-Pierre Jans

AMSTERDAM - De voortgang van de bouw van het Stedelijk Museum is de laatste maanden in gevaar geweest door een dreigend faillissement van hoofdaannemer Midreth BV. Sommige onderaannemers hebben hun werkzaamheden op een laag pitje gezet, omdat ze vreesden niet betaald te krijgen.

Woensdag maakte het bedrijf bekend dat 'een groep investeerders' in de onderneming stapt. Namen en cijfers zijn niet bekendgemaakt. Die informatie kan volgens een zegsvrouw van het bedrijf ook nog wel maanden op zich laten wachten.

Met het nieuwe kapitaal, aldus de summiere persverklaring, kan de bedrijfsvoering gezond worden gemaakt. Het gaat om een aanzienlijke deelname in het bedrijf, dat zelf ook als projectontwikkelaar optreedt en veel vastgoed bezit. Midreth heeft vorig jaar ernstig te lijden gehad van de crisis in de bouwsector en is voor miljoenen het schip ingegaan met de bouw van het Scheringamuseum voor Realisme in Opmeer, nadat DSB was omgevallen.

Al in maart van dit jaar deed de gemeente Amsterdam onderzoek naar de financiële situatie van de aannemer, maar toen kon het bedrijf de zorgen nog wegnemen. De verminderde inzet van onderaannemers heeft volgens verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels voor oponthoud gezorgd, maar of dat ook heeft geleid tot een nieuwe verschuiving van de openingsdatum 'zijn we aan het onderzoeken', aldus Gehrels. Ze houdt voorlopig vast aan volgend jaar, zonder een maand te noemen.

Gehrels heeft woensdag in een besloten vergadering leden van de gemeenteraad geïnformeerd. Die geheimhouding is volgens haar nodig om de onderhandelingspositie van de gemeente niet te schaden en omdat ze om juridische redenen geen openbare mededelingen mag doen over Midreth. Het bedrijf in Mijdrecht heeft 170 mensen in dienst en een jaaromzet van 150 miljoen euro.

De penibele situatie van de bouwer is lange tijd een goedbewaard geheim gebleven. ''Het is erg spannend geweest de afgelopen weken,'' zegt Gehrels. ''Maar dit is voor het Stedelijk een heel gunstige ontwikkeling.''

Het nieuws dat Midreth gered lijkt te zijn, zal ook elders in de stad enige opluchting teweegbrengen: Midreth bouwt momenteel aan de Ziggo Dome naast de Arena, aan het peperdure appartementencomplex The Glass House aan de Hobbemakade en kreeg onlangs de renovatie van de centrale markthal op het Food Center gegund.

De verbouwing van het Stedelijk, die nu al zeven jaar duurt en in totaal 107 miljoen euro kost, is voor de wethouder een hoofdpijndossier. In augustus werd de oudbouw tijdelijk heropend, om het aan het gemor over de sluiting tegemoet te komen.

Er is veel kritiek geweest op het feit dat de stad zelf het bouwmanagement doet. Voormalig lid van de raad van toezicht Hans Andersson uitte felle kritiek in de Volkskrant: ''Moet je kijken wat het nu meer gaat kosten en wat de maatschappelijke schade is door al dat gepruts. Amsterdam wilde het zelf doen: een prestigieus museum, een gedurfd project, dat doen Amsterdammers zelf. Cultuur in Amsterdam is een old boys network dat heel sterk uitstraalt: zo doen wij dat in Amsterdam. Nou, ik heb het gezien. Amsterdam kan dat dus niet.''

In oktober vorig jaar bleken de berekeningen voor de staalconstructie van de monumentale nieuwe entree aan het Museumplein ondeugdelijk, begin dit jaar werd duidelijk dat het inregelen van de klimaatinstallatie nog vele maanden zou gaan duren. (ALBERT DE LANGE)

Foto: Jean-Pierre Jans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden