Update

Nieuwe ramingen Planbureau voorspellen nog meer rampspoed

De Nederlandse economie staat er nog slechter voor dan al werd gedacht. Dat blijkt uit ramingen die het Centraal Planbureau donderdagavond heeft gepubliceerd.

CPB-directeur Coen Teulings. Beeld Nederlandse Freelancers
CPB-directeur Coen Teulings.Beeld Nederlandse Freelancers

Volgens de rekenmeesters krimpt de economie dit jaar met 1 procent, 0,5 procent meer dan eerder voorzien. Dat komt doordat burgers minder te besteden hebben en ook de overheid bezuinigt. De werkloosheid loopt op tot 7 procent in 2014, ofwel 635.000 personen. Het uitstel van de geplande WW-ingreep heeft een negatief effect op de werkgelegenheid.

Het planbureau meent wel dat het dieptepunt van de economische neergang bijna bereikt is. Volgend jaar voorziet het weer een groei van 1 procent.

De negatieve ontwikkelingen betekenen dat het begrotingstekort van de overheid volgend jaar stijgt naar 3,7 procent. Eerder ging het CPB nog uit van 3,6 procent.

Meer bezuinigingen
De coalitiepartijen VVD en PvdA maakten voor publicatie van de CPB-prognoses al bekend dat ze volgend jaar 6 miljard willen bezuinigen. Een tekort van 3,7 procent zou eigenlijk een besparing van 7 miljard met zich meebrengen. Maar VVD en PvdA richten zich op eurocomissaris Olli Rehn (Begroting), die Nederland eerder deze week een bezuinigingsopdracht van 6 miljard meegaf.

De reacties uit de oppositie op de CPB-cijfers waren voorspelbaar. PVV en SP verwijten het kabinet dat het Nederland kapotbezuinigt. PVV-leider Geert Wilders zegt 'echt woedend' te zijn op premier Mark Rutte. SP-leider Emile Roemer wil dat de krimp omgezet wordt in groei door de koopkracht een oppepper te geven en gericht te investeren.

CDA-leider Sybrand Buma ziet in de CPB-cijfers dat 'het spookbeeld van de jaren 80 werkelijkheid is geworden'. De werkloosheid stijgt nu net zo snel als toen. Nieuwe lastenverzwaringen zijn taboe en het kabinet moet snel met plannen komen, zegt Buma.

'Economie op zijn gat'
Volgens D66-leider Alexander Pechtold remt het kabinet de economie juist af door hervormingen van onder meer de WW op de lange baan te schuiven. Het kabinet stelt beslissingen uit, waardoor bedrijven niet meer durven te investeren en 'de economie op zijn gat ligt'.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW herhaalde zijn oproep aan het kabinet om in Brussel te pleiten voor een rustiger bezuinigingstempo. Nog meer bezuinigingen kan de economie op dit moment niet aan, vinden de werkgevers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden