Nieuwe protestbeweging Forconi doet Napolitano vrezen

President Giorgio Napolitano van Italië heeft vandaag gewaarschuwd dat het Zuid-Europese land in 2014 een periode van sociale onrust en spanningen tegemoet gaat. Het Italiaanse CBS waarschuwde vandaag dat één op de drie Italianen bedreigd wordt door armoede en sociale uitsluiting.

redactie
Protesterende studenten van de universiteit Sapienza van Rome raken slaags met de politie Beeld epa
Protesterende studenten van de universiteit Sapienza van Rome raken slaags met de politieBeeld epa

De afgelopen dagen wordt al vrijwel dagelijks gedemonstreerd door groepen die zich achtergesteld voelen, zoals boeren en studenten. Er is een nieuwe protestbeweging tegen het bezuinigingsbeleid van zeer gemengde samenstelling ontstaan, de Forconi (Mestvorken). Napolitano (88) maande de politici de 'allerhoogste aandacht te besteden aan het sociale onbehagen'.

Arme zuiden
Vooral in het traditioneel arme zuiden is de situatie nijpend: daar is bijna de helft van de bevolking (48 procent) bedreigd met sociale uitsluiting of armoede, aldus Italiaanse media. Het percentage Italianen dat niet meer genoeg geld heeft om de woning afdoende te verwarmen, is gestegen tot boven de 20 procent. Meer dan de helft van de Italianen kan niet meer ten minste een keer per jaar een week op reis. Ook op het eten van vlees en vis wordt bezuinigd. 15 procent van de Italianen krijgt te weinig proteïne binnen met de voeding.

Het Italiaanse parlement buigt zich dezer dagen over de 'Stabiliteitswet' die de noden van de bevolking moet zien te verzoenen met de noodzaak de staatsfinanciën gezond te maken.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden