Nieuwe projectontwikkelaar bouwt jaarlijks honderden betaalbare huurwoningen

Wonam, een nieuwe projectontwikkelaar en verhuurder, gaat in Amsterdam jaarlijks driehonderd tot vijfhonderd betaalbare huurwoningen bouwen. Het eerste bouwproject, King & Queen aan de ring A10, met woningen vanaf 750 euro per maand, wordt volgende maand in gebruik genomen.

De bouw van Square Zuidas is begin dit jaar gestart. Beeld Amsterdam
De bouw van Square Zuidas is begin dit jaar gestart.Beeld Amsterdam

'Wij zijn een soort woningcorporatie nieuwe stijl,' zeggen Carolyn Duijvendijk-Koster (40) en haar zakenpartner Robert Kohsiek (41) van Wonam.

Met trots laten ze hun plannen zien, aan de voet van hun nieuwste bouwcomplex Square Zuidas, met woningen van onder de achthonderd euro huur aan de Zuidas. Er komen in totaal 111 middeldure vrije sectorwoningen zonder garage maar mét een fietsenkelder te staan. Het jongste project van Wonam is complex de Steltloper aan Ertskade op de Oostelijke eilanden, dat nog gebouwd moet worden.

Ook andere ontwikkelaars
Wonam stortte zich midden in de crisis van 2011 op de markt van betaalbare vrije sectorwoningen. Zij zagen als eerste in zzp'ers, creatieve kenniswerkers, jongeren die net op de arbeidsmarkt beginnen, nieuwe klanten voor de snel veranderende woningmarkt. Zij vallen vaak buiten de categorie kopers van koopwoningen en huurders van sociale huurwoningen.

De bestaande vrije sectorwoningen bleken voor hen vaak niet geschikt of veel te duur. Inmiddels storten ook andere ontwikkelaars zich op het segment voor jonge werkende huurders, zoals Amvest en Provest. Maar waar Wonam nieuwe vrije sector-appartementen vanaf 55 vierkante meter voor net boven de huurgrens (710 euro per maand) aanbiedt, zijn de studio's van Provest bij het Amstelstation rond de 45 vierkante meter groot.

De huur ook niet te hoog
Uit enquêtes van Wonams onderzoeksafdeling Woontank blijkt dat jongeren het liefste hartje stad willen wonen, naast het Paleis op de Dam. Ze leveren daar graag comfort en vierkante meters voor in. Op het moment dat het serieuze leven begint, stijgt echter de behoefte aan een echt huis. Amsterdammers maken dan graag de overstap van romantisch wonen in het centrum naar kwalitatief beter wonen aan de Ring. Omdat het gaat om jonge mensen, mag de huur ook weer niet te hoog worden.

Kohsiek: 'Zowel huurders als investeerders rekenen op continuïteit op lange termijn. Dan moet je dus voor beide partijen met een goed product komen.' Hij ontkent dat Wonam in de toekomst weer de prijzen gaat opschroeven, nu de woningmarkt in Amsterdam fors aantrekt. 'Wij denken niet dat de inkomens fors stijgen. Dan moet je ook niet te dure woningen maken die de mensen toch niet kunnen betalen. Want dan zou je voor leegstand bouwen.'

Vandaag (05-06) in Het Parool: Alles nieuw, op een goede plek in de stad en een huur onder de 800 euro. Wat wil je nog meer?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden