Nieuwe president Mexico moet bruggen slaan

De winnaar van de Mexicaanse presidentsverkiezingen in juli, Enrique Peña Nieto, wordt zaterdag president. Hij is het jonge en frisse gezicht van een oude autocratische partij, de Partij van de Institutionele Revolutie (PRI). De PRI hield het land meer dan 70 jaar in zijn greep en moest in 2000 de macht afstaan.

De nieuwe Mexicaanse president Peña Nieto met de Amerikaanse president Obama Beeld ANP
De nieuwe Mexicaanse president Peña Nieto met de Amerikaanse president ObamaBeeld ANP

De nieuwe PRI-president mist de macht van zijn voorgangers die in een soort éénpartijstaat regeerden. Peña Nieto moet met andere partijen compromissen sluiten om de hervormingen die hij voor ogen heeft, door te voeren. Peña Nieto was eerder als gouverneur van de deelstaat Mexico wel handig in het 'het bruggen slaan'.

En hij hoopt het drugsgeweld dat in een aantal deelstaten tot een plaag is geworden te kunnen bezweren. De oorlog van Peña Nieto's voorganger, Felipe Calderón, tegen de drugscriminelen is redelijk succesvol, maar enorm bloedig met naar schatting 55.000 doden en 5000 vermisten sinds 2006. Veel Mexicanen denken dat het bloedvergieten zulke dramatische vormen heeft aangenomen omdat Washington op hard aanpakken aandringt. Peña Nieto heeft geopperd dat 'hij niet wil dat Mexico zich ondergeschikt maakt aan de strategieën van andere landen', maar wat dat voor het front in de oorlog tegen drugsbendes betekent is nog vaag.

Peña Nieto heeft veel gehamerd op 'noodzakelijke structurele hervormingen' maar nog voor hij officieel staatshoofd is, zijn er al initiatieven van hem vastgelopen in de Senaat. Peña Nieto wilde zijn regering met twee ministers minder beginnen, maar twee coalitiegenoten liggen dwars in de Mexicaanse Eerste Kamer. Peña Nieto's eerste kabinet telt straks 18 ministers, onder wie twee wier post hij had willen afschaffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden