Update

Nieuwe president Iran wil verzoening met Westen

De zondag beëdigde Iraanse president Hassan Rohani lijkt een nieuwe koers in te willen slaan. Hij wil een betere verhouding met het Westen, en hoopt op verzoening. Hij heeft het Westen in zijn inauguratierede opgeroepen sancties tegen Iran in te trekken en het land met respect te behandelen. Het Witte Huis in Washington zei open te staan voor een hernieuwde relatie.

Redactie
Hassan Rohani. Beeld ap
Hassan Rohani.Beeld ap

Rohani (64) is zondag in het parlement in Teheran beëdigd als president van Iran, nadat hij in juni de verkiezingen had gewonnen. Zijn toespraak draaide om verzoening en toenadering, zowel met zijn eigen bevolking als met andere landen.

Een van zijn doelen is betere betrekkingen met de Verenigde Staten, na een onderbreking in de onderlinge banden van maar liefst 34 jaar. Het Witte Huis verklaarde zich zondag bereid in dialoog te gaan met de nieuwe regering over het kernprogramma van Iran, mits Teheran meer openheid van zaken geeft.

De president heeft zondag zijn nieuwe kabinet aangewezen, waarin Mohammed Javad Zarif (53) de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. Zarif was van 2002 tot 2007 VN-ambassadeur in New York en geldt als gematigd. Het parlement moet de voordracht van de nieuwe bewindslieden nog goedkeuren.

Rohani beloofde zich in te zetten voor betere rechten voor vrouwen, minder overheidsbemoeienis en een sterkere economie. Of hij dit voor elkaar krijgt, is nog maar de vraag. De Opperste Leider in Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft het laatste woord in de politiek.

Ceremonie
Regeringsleiders en vertegenwoordigers van meer dan vijftig landen, vooral landen uit de regio, waren aanwezig bij de ceremonie in Teheran. Het was de eerste keer sinds de Islamitische Revolutie in 1979 dat buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders aanwezig waren bij de beëdiging van een Iraanse president. Hun aanwezigheid onderstreept nog eens de plannen van Rohani om de banden tussen Iran en het buitenland aan te halen.

Bedrijfsleven
Zondagochtend werd door het Iraanse staatspersbureau IRNA bekendgemaakt dat Rohani de in de Verenigde Staten opgeleide zakenman Mohammad Nahavandian heeft benoemd tot stafchef. De 58-jarige Nahavandian heeft een doctoraat in economie van de George Washington Universiteit in Washington. Rohani zei zaterdag dat het oplossen van de economische problemen een van zijn topprioriteiten is en de benoeming van Nahavandian wordt dan ook gezien als handreiking aan het bedrijfsleven.

De Iraanse economie heeft ernstig te lijden onder de internationale sancties die tegen het land zijn ingesteld vanwege het omstreden atoomprogramma. Het Westen vermoedt dat Iran een kernwapen wil ontwikkelen, maar Iran ontkent dit in alle toonaarden. Zaterdag zei Rohani in een gesprek met de Noord-Koreaanse gezant Kim Yong Nam dat de VS een excuus zoeken om Iran nog harder aan te pakken. 'Wij geloven dat de Verenigde Staten en het Westen een excuus zoeken om de landen aan te pakken die zij niet rekenen tot hun vrienden', aldus Rohani.

Dat er nieuwe sancties tegen Iran worden ingesteld is zo goed als zeker. De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag in een brief aan de Amerikaanse president Barack Obama aangedrongen op strengere sancties. De Senaat wil dat de druk op Iran zover wordt opgevoerd dat het atoomprogramma wordt afgebouwd.

Eerder deze week stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden al in met nieuwe strafmaatregelen tegen de Iraanse olie-, bouw- en mijnbouwsector. Gezien de brief van de senatoren aan Obama is het waarschijnlijk dat de Senaat zich achter de maatregelen schaart.

Obama wil Rohani, die heeft gezegd 'de weg van gematigdheid' te willen bewandelen, een kans geven zich te bewijzen. Hij pleit voor een diplomatieke oplossing en heeft Rohani tot het voorjaar gegeven om te bewijzen dat het Iraanse atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden dient. De regering-Obama vreest echter dat hier weinig van terechtkomt als het Congres nieuwe sancties doordrukt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden