Nieuwe premier Oekraïne: Janoekovitsj verduisterde 51 miljard euro

De voormalige parlementsvoorzitter Arseni Jatsenjoek is verkozen tot premier van de interim-regering in Oekraïne. Direct na zijn benoeming kondigde Jatsenjoek aan dat hij zo snel mogelijk een nieuwe lening bij het Internationaal Montetair Fonds wil afdwingen. De economie van het land zit in het slop omdat de kliek rondom Janoekovitsj '70 miljard dollar (51 miljard euro) verduisterde', aldus de kersverse premier. Janoekovitsj zal morgen een persconferentie geven, onduidelijk is nog waarover.

Arsenij Jatsenjoek, de (tijdelijke) nieuwe premier van Oekraïne. Beeld reuters
Arsenij Jatsenjoek, de (tijdelijke) nieuwe premier van Oekraïne.Beeld reuters

'We moeten onmiddellijk een overeenkomst tekenen met het IMF', zei Jatsenjoek in het parlement. 'Zodra een deal over een IMF-programma is ondertekend, zal er geld binnenkomen. Daarmee kan de wisselkoers gestabiliseerd worden.'

Hij waarschuwde alvast dat hij 'extreem impopulaire' beslissingen zal moeten nemen om Oekraïne uit de economische crisis te leiden.

'Ik wil aan u melden dat de schatkist beroofd en leeg is', aldus Jatsenjoek. '37 miljard dollar (27 miljard euro) van ontvangen kredieten is verdwenen naar een onbekende bestemming.' De afgelopen drie jaar zou er bovendien in totaal 70 miljard dollar (ruim 51 miljard euro) uit het Oekraïense financiële systeem zijn overgemaakt naar rekeningen in belastingparadijzen.

Gebrek aan veiligheid
Jatsenjoek, de voormalige minister van Economie, zei dat de schatkist van Oekraïne zo leeg is dat er minder dan één miljoen dollar in zit. Maar het grootste probleem waar zijn land op dit moment mee kampt, is niet het gebrek aan geld maar de veiligheid, aldus de premier. 'De nieuwe regering van Oekraïne zal alle constitutionele middelen inzetten om de veiligheid te herstellen. Veiligheid van burgers is het voornaamste doel.'

In reactie op Jatsenjoek liet IMF-chef Christine Lagarde vandaag weten dat een team van het Internationaal Monetair Fonds deze week nog naar Kiev gaat om te praten over het verzoek om financiële steun.

Het team moet in Oekraïne een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de penibele financiële situatie in het land. Daarna kan met de nieuwe regering in Kiev worden gesproken over welke hervormingen er moeten worden doorgevoerd in ruil voor een steunpakket. Volgens het ministerie van financiën in Kiev heeft het land over 2014 en 2015 ruim 25,5 miljard euro nodig om een faillissement te voorkomen.

Voortrekkersrol
Jatsenjoek nam een voortrekkersrol op zich bij de demonstraties tegen president Viktor Janoekovitsj. Die ontvluchtte de hoofdstad afgelopen weekeinde en verblijft waarschijnlijk in Rusland.

In het parlement schaarden 250 van de 450 leden zich achter de nieuwe coalitie met daarin onder andere twee pro-Europese oppositiepartijen en een rechts-populistische partij. De stemming over de coalitie was rechtstreeks op de Oekraïense televisie te volgen.

De nieuwe premier gaat een coalitieregering leiden onder de naam 'Europese Keus'. In het Europees Parlement bestaat overeenstemming dat Oekraïne op termijn mag toetreden tot de Europese Unie. Het land moet uitzicht hebben op toetreding zodra de crisis is opgelost.

Janoekovitsj
De verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj houdt morgenmiddag een persconferentie in de Russische stad Rostov. Kringen rond Janoekovitsj hebben dat aan het Russische persbureau Ria Novosti laten weten. Onduidelijk is nog waar de persconferentie over zal gaan.

Janoekovitsj ruimde vorige week het veld in Oekraïne na maandenlange protesten tegen zijn bewind. Sindsdien was onduidelijk waar hij zich ophield. In Oekraïne is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens de moord op betogers.

Lees hier de toespraak terug die Jatsenjoek in het parlement gaf net na zijn verkiezing.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden