Nieuwe poging SP voor Irak-onderzoek

DEN HAAG - SP-leider Jan Marijnissen gaat in de Eerste Kamer een nieuwe poging wagen om toch nog een onderzoek te krijgen naar de Nederlandse betrokkenheid bij de oorlog in Irak.De Tweede Kamer steunt het verzoek voor een onderzoek door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) niet. Daarom wil Marijnissen meteen na de installatie van de senaat het opnieuw proberen.

Dat heeft de SP-leider zaterdag gezegd in een interview met de Telegraaf. Als het Marijnissen plan niet lukt in de Eerste Kamer, wil hij met alle Kamerleden die het onderzoek wel willen een verzoek indienen bij het NIOD. ''Ik verwacht een substantieel aantal handtekeningen van de Kamer op te halen, nog voor de zomer.''

De fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, Han Noten, zei begin deze maand al een onafhankelijk onderzoek van bijvoorbeeld het NIOD te willen. De PvdA heeft zich de afgelopen jaren juist sterk gemaakt voor een onderzoek naar de Nederlandse besluitvorming rond Irak. Maar in het coalitieakkoord heeft de PvdA met CDA en ChristenUnie afgesproken dat er geen onderzoek komt. De coalitiepartijen in de Tweede Kamer zullen ook een NIOD-onderzoek niet steunen, maar de Eerste Kamerleden zijn niet geboden aan de afspraken.

De kans is groot dat een deel van de PvdA-fractie in de senaat het zal verzoek van Marijnissen zal steunen. Maar dan nog vormen de tegenstanders CDA, VVD en ChristenUnie samen een meerderheid in de Eerste Kamer.

Een woordvoerder van het NIOD stelt dat een onderzoek zonder de medewerking van het kabinet ook weinig zin heeft, omdat het instituut dan niet de toegang tot alle bronnen heeft. Zo wees hij erop dat bij het onderzoek naar de val van de moslimenclave Srebrenica in Bosnië van belang was dat ambtenaren uit hun zwijgplicht ontheven werden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden