Nieuwe poging regeringsvorming in België

De Franstalige liberalen mogen nagaan of het vormen van een Belgische regering mogelijk is. De koning benoemde vandaag de leider van de partij (MR), Charles Michel, tot informateur. Dat maakte het paleis bekend.

Redactie
Charles Michel, de nieuwe informateur en koning Filip. Beeld belga
Charles Michel, de nieuwe informateur en koning Filip.Beeld belga

Het gaat om de tweede verkenningsopdracht naar een Belgische regering. De grootste winnaar van de verkiezingen in België eind mei was de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van voorman Bart De Wever. Zowel in Vlaanderen als op landelijk niveau werd de partij de grootste. De Wever kreeg dan ook als eerste de opdracht na te gaan of de door hem gewenste centrumrechtse regering mogelijk was. Hij gooide woensdag de handdoek in de ring na een nee op zijn plannen van de Franstalige christendemocraten (CDH).

Regeringsopties
De aanstelling van de liberaal Michel kan duiden op twee mogelijke regeringsopties. Enerzijds zou er alsnog een centrumrechtse regering kunnen komen met aan Vlaamse zijde de N-VA, de christendemocraten (CD&V) en mogelijk ook de liberalen en aan Franstalige zijde alleen de MR. In België wordt deze variant al de kamikaze-coalitie genoemd, omdat de MR dan als enige Franstalige partij alle Franstalige ministers zou moeten leveren. Een Belgische regering heeft evenveel Vlaamse als Franstalige ministers. Bovendien zou de MR in het Waalse parlement veel tegenstand ondervinden en dat bedreigt weer de stabiliteit van de federale regering.

Anderzijds kan het ook zijn dat Michel gaat uitzoeken of een klassieke regering met christendemocraten, liberalen en sociaaldemocraten aan beide zijden mogelijk is. Dan zou opnieuw de winnaar van de verkiezingen, de N-VA, buitenspel worden gezet. Deze regeringscoalitie is er ook niet zo maar. Het is namelijk maar de vraag of de CD&V bereid is om de N-VA op landelijk niveau te laten vallen terwijl ze nu samen onderhandelen over een Vlaamse regering.

Michel moet op 4 juli zijn eerste verslag uitbrengen bij de koning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden