Nieuwe parkeergarage in De Pijp ondanks protesten

In De Pijp gaat opnieuw de schop in de grond vanwege de bouw van een grote parkeergarage, ondanks protesten uit de buurt.

Onder het Willibrordusplein in De Pijp komt een grote parkeergarage ondanks verzet van omwonenden.Beeld Amaury Miller

Dat heeft wethouder Pieter Litjens besloten. Hij stelt bijna 25 miljoen euro krediet beschikbaar voor de bouw van een stalling onder het Willibrordusplein, waardoor ruim 180 parkeerplaatsen op straat kunnen worden weggestreept.

Ook komen er zeker 33 extra plekken om de hoge parkeerdruk in de buurt te verlichten. Hoe groot de garage precies wordt is niet duidelijk, in het besluit van Litjens is ruimte voor een garage tot drie ondergrondse lagen, waarin 266 parkeerplaatsen passen.

De sportvelden op het plein blijven bestaan, het gebied rondom het plein wordt een voetgangersgebied.

Ondergronds parkeren
Omwonenden liepen de afgelopen maanden te hoop tegen het plan om de garage te bouwen. Een onlinepetitie kan rekenen op ruim duizend handtekeningen. Maar uit buurtonderzoek in opdracht van de gemeente ontstaat een ander beeld.

Van de ruim 1600 geënquêteerden uit de buurten rondom het plein vindt 58 procent de bouw van de Willibrordusgarage een goed idee en is maar een kwart verklaard tegenstander.

"Mooi om te zien dat het merendeel van de bewoners kiest voor een bereikbare en leefbare stad," aldus Litjens. "De Pijp is razendpopulair en daardoor een dicht bewoond gebied. Door parkeerplekken te verplaatsen naar onder de grond komt er meer ruimte vrij voor voetgangers en fietsers."

Medi0 2020
De bouw van de garage moet eind 2018 beginnen. De buurt, die vreest in de tussentijd geen gebruik van het plein te kunnen maken, krijgt alternatieve speel- en recreëerlocaties aangeboden.

Ook zorgen om de verslechtering van de luchtkwaliteit rondom de garage, wil Litjens wegnemen. De luchtkwaliteit blijft volgens de wethouder binnen de normen, omdat de lucht uit het ventilatiesysteem van de garage wordt gefilterd waardoor er geen fijnstof meer in zit.

Als de gemeenteraad in juni instemt met de bouwplannen, zal de garage medio 2020 gereed zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden