Nieuwe overeenkomst nucleair programma nog niet binnen handbereik

Al meteen na het begin van het atoomoverleg tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland is vrijdag duidelijk geworden dat een overeenkomst over Teherans nucleaire programma nog niet binnen handbereik is.

Redactie
De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili (rechts) tijdens de nucleaire top Beeld afp
De Iraanse onderhandelaar Saeed Jalili (rechts) tijdens de nucleaire topBeeld afp

Volgens een westerse diplomaat, die anoniem wil blijven, heeft Iran geen 'helder en concreet antwoord' gegeven op het voorstel dat op tafel ligt. Iran heeft volgens hem slechts een eigen voorstel dat het tijdens een overleg vorig jaar deed 'aangepast'. Dat overleg liep toen vast. De zes landen breken zich nu het hoofd over hoe het verder moet.

De besprekingen, die zaterdag worden voortgezet, vinden net als de voorgaande ronde in februari plaats in de Kazachse stad Alma-Ata. Iran lijkt steeds dichter bij het fabriceren van een kernwapen en vormt volgens het Westen daardoor een risico in het Midden-Oosten.
Volgens Israël is Iran slechts enkele maanden verwijderd van het moment dat het alle materialen in handen heeft om een kernbom te maken. Israël zei alles te zullen doen om dat te voorkomen. Ook de Verenigde Staten zeggen niet te zullen toestaan dat Iran een kernwapen tot zijn beschikking heeft.

Teheran ontkent een atoomwapen te willen maken en stelt dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is opgezet. Het land wil dat internationaal wordt erkend dat het recht heeft op geavanceerde atoomtechnologie. Ook wil Iran dat er een einde komt aan de sancties die de economie schaden. Die sancties zijn ingesteld om Iran te dwingen een einde te maken aan de verrijking van uranium.

'Wij praten over vreedzame kernenergie', zei Saeed Jalili, de belangrijkste Iraanse onderhandelaar vrijdag voor de gesprekken van start gingen. Hij zei dat Iran het recht heeft op zo'n programma en beschuldigde 'een handvol landen' ervan hun best te doen 'om anderen dit recht te ontzeggen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden