Nieuwe onderhandelingsronde Gaza in Egypte

Een Palestijnse en een Israëlische delegatie zijn in Caïro voor een nieuwe onderhandelingsronde over de Gazastrook. Beide partijen kwamen vanmorgen aan op de luchthaven van de Egyptische hoofdstad.

Palestijnse kinderen tijdens een demonstratie op de Westoever. Beeld afp
Palestijnse kinderen tijdens een demonstratie op de Westoever.Beeld afp

De Palestijnen en Israël gaan opnieuw overleggen over een langdurig staakt-het-vuren, met Egypte als bemiddelaar. Morgen loopt een tijdelijk staakt-het-vuren van vijf dagen af.

De indirecte onderhandelingen tussen Hamas en Israël verlopen zoals altijd moeizaam. Hamas verwierp gisteren al een Egyptisch voorstel van elf punten. 'Israël moet gehoor geven aan de wensen van Palestijnse burgers. Anders kan het een langdurige oorlog tegemoet zien', dreigde het hoofd van Buitenlandse Zaken van Hamas.

Zeehaven en luchthaven
Hamas wil dat Israël de opening van een zeehaven en een luchthaven in de Gazastrook toestaat. Israël wil die punten pas bespreken tijdens de onderhandelingen over een allesomvattend vredesakkoord. Het zou nu nog te vroeg zijn om deze zaken te behandelen.

Voor het begin van de indirecte onderhandelingen zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu alvast dat Israël alleen toestemt met een langdurig staakt-het-vuren als de Israëlische veiligheid is gewaarborgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden