Nieuwe machtsstrijd dreigt binnen Air France-KLM

Er dreigt een nieuwe machtsstrijd bij Air France-KLM. De nieuwe topman van het concern moet volgens ingewijden ook commissaris bij KLM worden, zodat hij direct invloed kan uitoefenen op het beleid in Amstelveen. "Dit is een greep naar de macht bij KLM."

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Het benoemen van nog een Franse commissaris staat haaks staan op de goede resultaten die de Nederlandse maatschappij de afgelopen jaren heeft bereikt, in tegenstelling tot het wankelende Air France.

De ondernemingsraad van KLM vraagt nu om ingrijpen van de regering. Het vorige kabinet keerde zich afgelopen jaar al tegen vergelijkbare plannen van de onlangs afgetreden topman Jean-Marc Janaillac. "Die moet zich niet bemoeien met de gang van zaken in Nederland," reageert OR-voorzitter Jan Willem van Dijk. "Daarvoor hebben wij een eigen bestuur. Met de ceo als commissaris gaat de groep zich direct met het beleid bemoeien. Het is een redelijke schoffering van Pieter Elbers en het KLM-bestuur."

Vakbonden
De stap zou een poging zijn om de Franse vakbonden te sussen, die al langer pleiten voor het inperken van het snelgroeiende KLM om het geld in het noodlijdende Air France te steken. Het in omvang kleinere KLM draait al jaren financieel en operationeel veel beter, doordat de nodige ingrepen hier wel zijn doorgevoerd.

"De Fransen zíjn al de baas," zegt Dijk. "Maar er zijn afspraken gemaakt over de zelfstandigheid van KLM. Daar beuk je zo dwars doorheen. Het beeld wordt nu heel erg duidelijk; in plaats van ondersteunen wil de groep dirigeren."

Als commissaris zou de nieuwe topman van Air France-KLM mede toezicht moeten houden op maatregelen die hij als bestuurder heeft genomen. In de Nederlandse ondernemersverhoudingen is het uiterst ongebruikelijk dat bestuursleden ook een toezichthoudende rol krijgen.

Voorzitter Bob van der Wal van de Vakvereniging KLM Professionals (VKP) kent geen voorbeelden van bedrijven waar de topman van de groep commissaris is bij de dochter. "Dat lijkt me ook een onwenselijke situatie. Het verwerven van een commissariszetel zou zeker niet de eerste prioriteit moeten zijn van de nieuwe president van Air France-KLM."

Opvallende voordracht voor topfunctie
Volgens de Franse krant La Tribune is de huidige financieel topman van Veolia (in Nederland bekend van streekvervoerder Connexxion) Philippe Capron kandidaat voor die functie. De voordracht, die binnen twee weken moet rondkomen, is opvallend.

"We hoopten op iemand die affiniteit heeft met het bedrijf en de luchtvaart," zegt Van der Wal. "Deze man zou een drievoudige handicap: hij moet zich inwerken in het bedrijf, in de luchtvaart en in de problemen bij Air France. Zowel intellectueel als fysiek is het een enorm zware baan."

"Als het waar is, is het verbijsterend," zegt or-voorzitter Van Dijk. "Capron is een fotokopie van Janaillac, maar dan zonder de ervaring. De man is nog nooit ceo geweest. Weer een zestiger zonder ervaring in de luchtvaart, terwijl er behoefte is aan een leider a la Elbers." De KLM-topman werd eerder nadrukkelijk genoemd als kandidaat voor de toppositie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden