Plus
Nieuwe leider daagt regime Venezuela uit
Zijn de dagen van Nicolás Maduro geteld? Amerika erkent zijn rivaal Juan Guaidó als nieuwe president van Venezuela. Moskou wil dat de VS zich erbuiten houdt.
President Nicolás Maduro van Venezuela vecht voor zijn politieke leven. De oppositie bracht gisteren honderdduizenden mensen op de been en na de VS erkennen ook tal van Latijns-Amerikaanse landen Congresvoorzitter Juan Guaidó als interim-president. Vooralsnog staat het leger achter Maduro, al zijn de steunbetuigingen gespeend van enthousiasme. Mexico, Rusland, Iran en Turkije steunen hem nog; de EU roept op tot vrije verkiezingen.
Een hoge regeringsfunctionaris in Washington waarschuwde voor nieuwe sancties als Maduro geweld gebruikt tegen de oppositie en sluit een militaire interventie niet uit. Een Russische regeringsfunctionaris noemde dat vandaag ‘een rampzalig scenario’, dat Latijns-Amerika op zijn grondvesten zal doen schudden.
Amnestie voor militairen
Onder massale toejuichingen riep de 35-jarige Guaidó zichzelf uit tot president. “Laten we als broeders zweren dat we niet zullen rusten totdat we vrij zijn,” zei hij. Guaidó wil verkiezingen organiseren en belooft amnestie voor militairen die helpen Maduro af te zetten.
Maduro reageerde woedend op Donald Trumps erkenning van Guaidó als staatshoofd. Op het balkon van het presidentiële paleis in Caracas sprak hij van een door de Amerikanen geregisseerde couppoging. Ter plekke tekende hij een decreet waarmee hij de banden met de VS verbrak. “Wegwezen!” maande hij Amerikaanse diplomaten, die 72 uur de tijd kregen. Amerika negeert die eis.
Hulpgoederen
Washington wil de Venezolaanse oppositie laten beschikken over de miljoenentegoeden van Venezuela die de VS eerder heeft bevroren. Het geld is bestemd voor verkiezingen en noodhulp. Vraag is wel hoe medicijnen en andere hulpgoederen gedistribueerd kunnen worden vanuit havens die onder controle van Maduro staan.
Venezolaanse staatsmedia negeren de massale steun voor Guaidó. Na jaren van verdeeldheid is de oppositie nu verenigd. De vorige grootschalige protesten dateren uit 2017 en werden bloedig de kop ingedrukt. Prominente tegenstanders van Maduro werden vastgezet of ontvluchtten het land. Veel aanhangers van Guaidó vrezen dat ook hij zal worden opgepakt.
De oppositie heeft ook aanhang in arme wijken, die golden als bastions van Maduro. Het groeiende verzet hangt samen met de zware economische crisis in het ooit welvarende, olierijke land. De voorbije jaren zijn ruim drie miljoen Venezolanen gevlucht voor de repressie en humanitaire crisis.