Nieuwe legerstafchef Libië wil rebellen ontwapenen

De nieuwe stafchef van het Libische leger ziet het beschermen van de landsgrenzen en het ontwapenen van de duizenden rebellen in het land als zijn belangrijkste taken. Generaal Youssef Mangoush zei dat nadat hij gisteren was benoemd tot stafchef.

AP
Een lid van een van de vele milities. Beeld Getty Images
Een lid van een van de vele milities.Beeld Getty Images

Volgens Mangoush staat het leger voor enorme uitdagingen, waaronder het herbouwen van militaire bases en het aanschaffen van nieuw materieel. Een van de meest dringende problemen is het ontwapenen van de duizenden rebellen die instrumenteel waren bij het omverwerpen van het regime van kolonel Muammar Kaddafi.

Bij gebrek aan een nationaal leger maken de lokale milities momenteel de dienst uit in hun eigen regio.

Confrontaties
Gewapende confrontaties tussen de verschillende milities komen geregeld voor. Zo vielen dinsdag in Tripoli vijf doden bij gevechten tussen voormalige rebellen uit de hoofdstad en een groep strijders uit Misrata.

Mangoush, die tien jaar geleden ontslag nam als commandant van Gadhafi's elitetroepen, zei dat het samenvoegen van de milities de hoogste prioriteit heeft. 'We hopen de rebellen te integreren, de situatie onder controle te krijgen en het normale leven te zien terugkeren', aldus de stafchef.

Modern leger
In de eerste rekruteringsronde voor het leger wil Mangoush zo'n 25 duizend soldaten trainen. 'We willen op lange termijn een modern leger creëren.

De regerende Nationale Overgangsraad heeft erkend dat het opzetten van een nationaal leger maanden kan duren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden