Nieuwe kuisheid doet haar intrede in Amsterdam

Wat mag er nog in Amsterdam, ooit geroemd om zijn sfeer van vrijheid blijheid? Korte rokjes? Knielaarzen? Blote borsten? Na de Hogeschool van Amsterdam is het nu de beurt aan de gemeente om de nieuwe kuisheid te omhelzen.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het is de newspeak van de hedendaagse generatie regenten: wij willen een neutrale omgeving creëren. Denken voor anderen: waar zouden ze aanstoot aan kunnen nemen? Om vervolgens zonder gêne in te grijpen.
De vrouwelijke medewerkers van het Stadsloket in Osdorp ontvingen dinsdag een dreigende mail van hun (vrouwelijke) teamleider. 'Vanaf heden wil ik de afspraak maken dat dames een rok of een jurk dragen die niet korter is dan net boven de knie. Ook knielaarzen vind ik niet gepast aan de balie. De volgende keer stuur ik mensen naar huis en niet meer naar een winkel om iets te gaan halen.'

Een incident? Volgens een woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Dienstverlening) was er geklaagd. Een medewerker van het Stadsloket zou zich vertonen in een rokje zo kort 'dat de billen zichtbaar waren'.

Representatief en professioneel
Bij de gemeente geldt: ambtenaren dienen zich representatief en professioneel te kleden. Door een overijverige manager is dat ooit vertaald als: rok tot over de knie, laarzen tot onder de knie en geen zichtbaar decolleté. Precies die voorschriften zijn nu in Nieuw-West opnieuw van stal gehaald.

Choho wil 'in gesprek' met de betrokkenen 'om er samen uit te komen'. Dat is mooi. Hij zou natuurlijk ook eens stelling kunnen nemen. De rug recht houden is toch een eigenschap die bestuurders niet zou misstaan.

Het is opvallend dat in korte tijd twee plekken in Amsterdam het strijdtoneel van lang geleden verworven vrijheden zijn geworden. Plekken die bij uitstek symbool zouden moeten staan voor diezelfde vrijheden: het hoger onderwijs en het openbaar bestuur.

Verontwaardigde politici
Dit weekend werden op een open dag van de Hogeschool van Amsterdam alle exemplaren van het studentenblad Folia verwijderd. Reden: twee blote borsten op de voorpagina, een illustratie bij een artikel over de Boobie Bible, een verzameling bloteborstenfoto's van, nota bene, een groep feministische studentes.

In een weinig verheffend optreden in tv-programma Pauw eiste faculteitsdecaan Jean Tillie het recht op om aankomende scholieren te beschermen tegen mededelingen van politieke aard. Dat het hier wellicht ging om een onbeholpen poging de nieuwe Nederlanders met een islamitische achtergrond niet bij voorbaat af te stoten, werd ontkend.

Op de open dag zelf deelde studente Matilda Medard de Folia dan zelf maar uit, met haar borsten ontbloot. Opvallend: niemand die er aanstoot aan nam.

Verontwaardiging
Bij de gemeente was het de centrale ondernemingsraad die als eerste in het geweer kwam tegen de kledingvoorschriften in Nieuw-West. "Ik ben eens gaan googelen naar knielaarzen," liet vicevoorzitter Mario Soriano weten. "Ik heb foto's gevonden van koningin Máxima en minister Hennis die ze dragen." Best grappig, als het niet zo treurig zou zijn.

In de Amsterdamse politiek rollen de verontwaardigde politici over elkaar heen. Debatten worden aangevraagd, raadsvragen aangekondigd. Zelfs in Den Haag drong de ophef door.

Rokjesdag in Amsterdam zal nooit meer zijn wat het geweest is.

De gewraakte editie van Folia Beeld Folia
De gewraakte editie van FoliaBeeld Folia
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden