Nieuwe korpschef Amsterdam wordt soberder beloond

Welten wordt doorbetaald tot zijn pensioen als hij opstapt. De belasting die hij betaalt omdat hij in een huis woont dat voor de helft eigendom is van het korps, krijgt hij gecompenseerd. In 2008 ging het om 17.640 euro. Foto ANP

AMSTERDAM - Een nieuwe korpschef van de politie in Amsterdam moet straks genoegen nemen met aanzienlijk soberder arbeidsvoorwaarden dan Bernard Welten. Minister Ernst Hirsch Ballin heeft voorgesteld om flink te snijden in de soms riante regelingen die gelden voor de politietop. De vaste onkostenvergoeding wordt maximaal vijf procent van het salaris. Politiechefs kunnen daarnaast een toelage krijgen van maximaal 25.000 euro per jaar, maar daar moet wel aanleiding voor zijn.

Er mogen geen afspraken worden gemaakt over doorbetalen van loon na vertrek of aanvullingen op pensioen. Ook mag er geen compensatie worden gegeven voor de belasting die moet worden betaald over loon in natura.

Met Welten zijn op die punten wel afspraken gemaakt. Hij wordt doorbetaald tot zijn pensioen als hij opstapt. De belasting die hij betaalt omdat hij in een huis woont dat voor de helft eigendom is van het korps, krijgt hij gecompenseerd. In 2008 ging het om 17.640 euro.

De afspraken met Welten dateren uit 2003. Ze worden niet aangepast nu er nieuwe, sobere regels komen. Woordvoerders van plaatsvervangend korpsbeheerder Jan van Zanen (burgemeester van Amstelveen) en minister Hirsch Ballin wijzen er op dat het bijzonder lastig is om bestaande contracten eenzijdig te veranderen.

130 procent
De nieuwe regels gelden wel voor nieuw aan te stellen leden van de politietop. Hirsch Ballin moet hierover nog praten met de vakbonden en de korpsbeheerders. Onderdeel van zijn voorstel is dat het salaris van de korpschefs niet hoger zal zijn dan 130 procent van een ministersalaris.

Uit onderzoek van de Rijksauditdienst naar de beloning van de korpschefs blijkt in 24 van de 196 regelingen niet in overeenstemmen met de regels. Nog eens elf regelingen zijn dat niet volledig. Zo kreeg een net aangestelde politiechef al een vergoeding voor goed functioneren en werden toelages verstrekt voor kinderopvang en internet terwijl daar geen regels voor zijn. De situatie is ingewikkeld omdat er landelijke en regionale regels gelden en een 'kader' voor de beloning van de politietop.

Van de declaraties was zeventig procent in orde. Bij de rest kon dat niet worden vastgesteld. Soms konden korpschefs hun eigen declaraties goedkeuren. Volgens Hirsch Ballin is er geen sprake van misbruik van regels. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden