Nieuwe kliniek psychiatrische patiënten Watergraafsmeer

AMSTERDAM - Aan de Amsterdamse Duivendrechtsekade opent 1 februari een nieuwe kliniek voor patiënten met zeer complexe psychiatrische stoornissen en gedragsproblemen. In de reguliere zorg kunnen zij dikwijls niet meer worden geholpen.

De kliniek voor Langdurige en Intensieve Zorg (LIZ), van GGZ-instelling Inforsa, is de eerste in Nederland die zich compleet gaat richten op het begeleiden van patiënten die lijden aan de zwaarste psychische stoornissen. ''In de hoop hun een nieuwe kans te bieden om beter met hun ziekte om te gaan in een veilige omgeving,'' aldus de organisatie.

In veel gevallen gaat het om mensen die 'zeer manipulatief en agressief zijn'. Vaak weten ze met hun gedrag hele afdelingen te ontregelen en moet het personeel voortdurend een oogje in het zeil houden om problemen te voorkomen. Zelfmoordpogingen onder de groep patiënten zijn geen uitzondering.

Hun gedrag leidt er niet zelden toe dat ze worden afgezonderd of overgeplaatst naar andere afdelingen. Daarmee is het probleem echter niet opgelost, maar slechts verschoven.

De nieuwe kliniek zal onder meer gebruik maken van een orthopedagoog, een deskundige die zich bezig houdt met problematische leer- en opvoedingssituaties van kinderen en jongeren. ''Dat is een compleet nieuwe behandelmethode, een uniek concept, binnen de huidige GGZ,'' aldus de organisatie.

In Nederland lijden 250 tot 300 mensen aan deze zware aandoeningen. Dikwijls gaan ze gebukt onder diverse stoornissen en zijn verslaafd. De kliniek aan de Duivendrechtsekade begint met acht bedden. De patiënten kunnen er vijf jaar behandeld worden. In de toekomst hoopt men meer bedden te kunnen realiseren. In totaal denkt men aan vijftig opnameplaatsen.

Tot nu toe konden problematische patiënten niet langer dan een half jaar terecht in Klinieken Intensieve Behandeling (KIB). En dat is voor sommigen bij lange na niet voldoende.¿ (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden