Plus

Nieuwe kleren halen bij de kledingbibliotheek

Dat glitterjurkje is misschien ideaal voor oudejaarsavond, daarna is het maar de vraag of het de kast nog uitkomt. Kledingbibliotheek Lena biedt een oplossing voor dit probleem. 'Ik ruil mijn feestoutfit de volgende dag alweer in voor iets anders.'

De kleding die je bij Lena kunt kopen of lenen is van 'eerlijke' merken en jonge ontwerpers Beeld Marco Okhuizen
De kleding die je bij Lena kunt kopen of lenen is van 'eerlijke' merken en jonge ontwerpersBeeld Marco Okhuizen

In de winkel aan de Westerstraat in Amsterdam staan grote rekken met op kleur gerangschikte kleding. Van wintertruien tot chique jurkjes, nieuwe en vintage kledingitems door elkaar. Op de achtergrond klinkt Fleetwood Mac. Lena zou gemakkelijk voor een gewone kledingwinkel door kunnen gaan.

Toch is dat niet het geval: klanten kunnen ook een leenabonnement afsluiten voor hun kleding: eenmalig een kledingstuk lenen of tot (definitieve) aanschaf overgaan als ze de geleende kleren toch willen houden. Lena is een mengvorm van een bibliotheek en een winkel.

"De helft van onze klanten heeft een abonnement en komt minstens eens per maand langs om kleding te ruilen," vertelt Suzanne Smulders, een van de oprichters. Zo'n abonnement kost 25, 40 of 50 euro per maand. De bedragen staan voor een aantal punten die kunnen worden besteed aan kleding. Klanten mogen tot de limiet van hun abonnement lenen, maar wel de hele maand onbeperkt langskomen om te wisselen.

Smulders kreeg het idee voor Lena toen ze in een vintage mode-zaak werkte. Daar begon ze over haar eigen kledingbezit na te denken. "Mijn kast puilde uit met kleding die ik onmogelijk allemaal kon dragen. Zo kwam ik op het idee van het delen van kledingkasten via een bibliotheek."

Knopen aanzetten
Veel kleding wordt onder slechte omstandigheden en op een vervuilende manier gemaakt en belandt vervolgens ongebruikt in de kast. "Die misstanden in de kledingindustrie waren ook een belangrijke motivatie om Lena te beginnen," legt Smulders uit. "Duurzaamheid is echt de grondslag van dit project."

De kleding bij Lena is van 'eerlijke' merken en jonge ontwerpers en moet lang meegaan. Halverwege de winkel zit Mariska Vijverberg aan tafel een zwarte jas te herstellen. "Ik ben hier elke vrijdag om knopen aan te zetten en losse naden weer vast te maken," vertelt ze. "Kleding met een beschadiging weggooien is zonde."

Het werpt zijn vruchten af: sommige kleding hangt al vanaf het begin in de winkel. Als een kledingstuk 'op' is, wordt de levensduur op een andere manier verlengd. "We doneren het dan aan een goed doel, of we geven het aan een project waar de stoffen voor nieuwe kleding worden gebruikt," aldus Smulders. Op klanten heeft het een vergelijkbare uitwerking, denkt ze. "Vaste klanten vertellen dat ze aanzienlijk minder kopen."

Vies
Alison (33) is zo'n vaste bezoeker. "Ik nam een abonnement omdat het betaalbaar is, en ik zo toch steeds iets nieuws kan dragen. Maar nu ik langer lid ben, merk ik dat ik door Lena ook minder nodig heb," vertelt ze. "Op dit moment zoek ik iets feestelijks. Voorheen had ik misschien een jurkje gekocht dat ik één keer zou dragen, maar hier ruil ik het gewoon weer voor iets anders."

Ook Marrit (28) is abonnee, en komt speciaal uit Utrecht om wat nieuws te halen. Ook zij is op zoek naar feestelijke kleding. "De duurzaamheid van het concept is voor mij belangrijk," vertelt ze als ze uit de paskamer komt. "Ik wilde echt minder kleding kopen. Nu doe ik dat alleen nog af en toe. Een spijkerbroek bijvoorbeeld."

Hoewel Lena nu zo'n 300 abonnees telt, bestaat de helft van de klanten uit traditionele kopers. "Dat zijn vaak toeristen, die het concept leuk vinden maar te ver weg wonen om te lenen," zegt Smulders. "En sommige leners zijn zo blij met een kledingstuk dat ze het willen houden."

En ja, er zijn ook weleens bezoekers die snel weer weggaan als ze over het leenconcept horen. "We zien weleens verbaasde gezichten, en af en toe zelfs mensen die het vies vinden. Gelukkig zijn de meesten enthousiast."

Is delen altijd duurzamer?

Delen in plaats van bezitten is in opkomst en zou in theorie veel duurzaamheidsvoordelen moeten opleveren. Martijn Arets, platformexpert en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, plaatst daar wel wat kanttekeningen bij. Mensen die iets lenen en daarnaast veel blijven kopen, kunnen moeilijk duurzaam worden genoemd, stelt hij. "Als iemand het geld dat hij of zij verdient met het verhuren van de eigen woning via Airbnb gebruikt voor een extra vakantie, is het géén duurzame oplossing."

Een kledingbibliotheek is volgens de strenge normen van Arets niet à priori duurzaam. In een 'ideale' deeleconomie delen mensen hun kledingkasten met elkaar. "In zo'n geval benut je de kledingcapaciteit optimaal," aldus Arets. "Dus in die zin is Lena iets minder efficiënt. Een voordeel van een kledingbibliotheek is wel dat een zakelijke tussenpartij de kwaliteit beter garandeert."

Een concept als Lena heeft volgens Arets wel de potentie om milieuvriendelijk te zijn. "De vraag is of mensen minder kleding gaan bezitten. Verandert het koopgedrag van klanten doordat ze kleding lenen? Als dat zo is, is het duurzaam," stelt hij. "Maar het hangt ook af van de kwaliteit en herkomst van de kleding. Gaat het initiatief voorbij aan fastfashionmerken, dan maakt ook dat het een duurzaam alternatief."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden