Nieuwe kabinet krijgt smoel

DEN HAAG - Formateur Jan Peter Balkenende onderhandelt vandaag met Wouter Bos en André Rouvoet over de verdeling van de posten in het nieuwe kabinet.Bos heeft de laatste vier jaar een lijstje met kandidaten opgebouwd, dat is uitgegroeid tot 130 namen. Voor alle departementen zegt de PvdA-leider twee of drie serieuze kandidaten te hebben, van wie ten minste één vrouw.

Het CDA put uit een kleiner reservoir van circa veertig mensen. Bij de ChristenUnie zijn het er nog geen dozijn.

De PvdA wil op het partijcongres van zaterdag de bewindspersonen kunnen voorstellen. Daarom zal Balkenende, nadat vandaag of morgen de departementen zijn verdeeld, deze week eerst met de PvdA-kandidaten praten.

Zeker is al wel dat Financiën naar de PvdA gaat. Dat verkleint de mogelijkheid dat de sociaaldemocraten Sociale Zaken krijgen. Bos leek zich er in het weekeinde bij neer te leggen dat het CDA de opvolger mag leveren van Aart Jan de Geus. De PvdA zou dan mikken op een sterke staatssecretaris op dit departement. Zoals zo vaak wordt Kamerlid Jet Bussemaker genoemd, die de WAO en WIA onder haar hoede kan nemen.

Acht CDA-ministers

Het CDA levert acht ministers, de PvdA zes en de ChristenUnie twee. Er komen circa tien staatssecretarissen, waarbij het CDA er één meer levert dan de PvdA. De ChristenUnie krijgt er ten hoogste twee.

Balkenende blijft premier, Bos wordt vicepremier en minister van Financiën. Rouvoet, die ook vicepremier wordt, is vorige week vaak genoemd als minister voor Jeugd en Gezinszaken, maar hij zou ook in aanmerking kunnen komen voor Milieu, Ontwikkelingssamenwerking of Verkeer en Waterstaat. Voor de laatste post heeft het CDA Europarlementariër Camiel Eurlings op het oog.

Als de PvdA Sociale Zaken misloopt, zouden Milieu en Zorg kunnen worden geclaimd. Op Volksgezondheid zou Bos Louise Gunning kunnen vragen, directeur van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Voor Milieu valt vaak de naam van Jacqueline Cramer, Shell-commissaris en hoogleraar duurzaam ondernemen.

Europese Zaken wellicht naar PvdA>br?

Krijgt Rouvoet toch de nieuwe portefeuille Jeugd en Gezinszaken, dan is de kans groot dat CU-senator Eimert van Middelkoop minister van Defensie wordt. Die post behoort tot de zogeheten buitenlanddriehoek, waar het CDA voor Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen inzet en de PvdA voor Ontwikkelingssamenwerking Kamerlid Bert Koenders.

Wellicht krijgt PvdA ook de belangrijke post van Europese Zaken. Die wordt weliswaar bemand door een staatssecretaris, maar deze mag zich in het buitenland minister noemen.

Ahmed Aboutaleb werd eerder genoemd voor Sociale Zaken. Als die post naar het CDA gaat, resteert Integratie, mogelijk in combinatie met het beleid ten aanzien van wonen.

Onderwijs is waarschijnlijk voor het CDA. Maria van der Hoeven kan daar terugkeren, maar ze is zelf ook in voor Binnenlandse Zaken. Op die post aast de PvdA ook: oud-burgemeester van Nijmegen Guusje ter Horst is hiervoor kandidaat. Dan kan CDA'er Piet Hein Donner terugkeren op Justitie. Het aanblijven van Ernst Hirsch Ballin is ook een optie.

Voor het uitgeklede Economische Zaken (energie zou onder de bevoegdheid van de nieuwe milieuminister gaan vallen) circuleert de naam van PvdA-senator Trude Maas, die veel ervaring in het bedrijfsleven heeft.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden