Nieuwe internationale school in Amstelveen

De Indiase keten van internationale scholen Amity opent in september een vestiging in Amstelveen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De nieuwe school neemt een hap uit de wachtlijsten voor internationale scholen, een groot knelpunt voor het Amsterdamse vestigingsklimaat.

De school, voluit: Amity International School Amsterdam, strijkt neer in het monumentale Van Leergebouw op de Amsterdamseweg. In het vroegere hoofdkantoor van vatenfabriek Van Leer wil Amity beginnen met basisonderwijs om later uit te breiden naar voortgezet onderwijs.

Volgend schooljaar begint Amity met zo'n honderd leerlingen. Uiteindelijk wil de school in Amsterdam naar vijfhonderd leerlingen vanaf schooljaar 2021-2022. De in 1999 ­begonnen keten heeft nu 150.000 pupillen in twaalf landen, van kleuterschool tot post-doctorale opleidingen.

2,5 miljoen
Amity belooft zes miljoen euro te investeren in verbouwingen van het Van Leergebouw. Ook zegt het zeer ervaren leraren aan te trekken uit heel Europa, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De rijksoverheid komt Amity tegemoet met een investering van 2,5 miljoen euro. De gemeenten Amsterdam en Amstelveen stellen samen nog eens datzelfde bedrag beschikbaar voor de start van de school.

Eerder dit jaar maakte minister Henk Kamp (Economische Zaken) al 10,7 miljoen extra vrij voor internationaal onderwijs rond Amsterdam en Den Haag. Extra capaciteit voor 1150 leerlingen moest de wachtlijsten op internationale scholen terugdringen.

Wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) is blij met de komst van Amity. Eerder noemde ze het tekort aan plaatsen op internationale scholen voor de kinderen van hun personeel hét struikelblok voor internationaal opererende bedrijven die overwegen een kantoor te openen in Amsterdam. In deze regio zijn komende jaren 1500 plaatsen extra nodig, zei ze dit voorjaar.

Contact dankzij handelsmissie
Volgens de laatste verwachtingen zullen de wachtlijsten per 2019 weggewerkt zijn. De extra plekken moeten overigens niet alleen komen van nieuwe scholen, maar ook van uitbreiding van bestaande internationale scholen en de internationalisering van gewone scholen.

De eerste contacten met Amity stammen van de handelsmissie die de Amsterdamse regio in 2015 ondernam naar India. Toen werd al een intentieverklaring getekend.

De Amstelveense burgemeester Mirjam van 't Veld heeft er een gunstige eerste indruk aan overgehouden. "Ik ben er trots op dat we deze vooraanstaande internationale school zo snel naar Amstelveen kunnen halen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden