Nieuwe ingreep Blokker zet 170 filialen op de tocht

Er dreigt verdere kaalslag in de Nederlandse winkelstraten. Blokker maakt vrijdag bekend met een investering van 100 miljoen euro 450 van zijn 620 vestigingen rigoureus te verbouwen. Bij de operatie gaan nog eens 390 banen verloren.

Herman Stil
De nieuwe Blokker die vrijdag opent aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Niet alleen de inrichting en het assortiment zijn veranderd, maar ook het logo van de keten. Beeld Het Parool
De nieuwe Blokker die vrijdag opent aan de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Niet alleen de inrichting en het assortiment zijn veranderd, maar ook het logo van de keten.Beeld Het Parool

De komende twee jaar zal elke dag één Blokkervestiging worden verbouwd, te beginnen vrijdag met het filiaal in de Amsterdamse Bilderdijkstraat.

De winkels krijgen een nieuwe inrichting en een nieuw, kleiner assortiment met vijfduizend producten. Ook komen er na de zomer spullen van een heus Blokker-huismerk voor textiel en huishoudelijke producten. En het decennia oude oranje blokjeslogo wordt vanaf vrijdag vervangen door een letterlogo.

Toplocaties
"We hebben nu 450 winkels gedefinieerd op toplocaties, die we de komende twee jaar gaan verbouwen," zegt topman Rob Heesen in de vestiging aan de Bilderdijkstraat. Heesen wil niet zeggen wat er met de andere circa 170 zaken gebeurt die niet tot de uitverkoren toplocaties behoren. Uitsluiten dat er zaken dichtgaan, kan hij niet.

De grootste klap treft de winkelmedewerkers. In elke zaak wordt in het vervolg minder personeel ingezet, afhankelijk van de verwachte drukte. Daardoor gaan nog eens 390 winkelbanen weg. Vorig jaar schrapte Blokker al 440 arbeidsplaatsen, deels op het hoofdkantoor in Amsterdam. Bij Blokker werken nu zevenduizend mensen.

"Onze medewerkers moeten er zijn als de klant er is," zegt Heesen. "Nu is er te vaak te veel personeel op momenten dat het rustig is, aan het begin van de week of in de ochtend. Dat moet slimmer."

Dat geldt ook de bezetting van de klantenservice. "Die is overdag vol bemand, maar de meeste vragen komen 's avonds." De webwinkel wordt verder opgetuigd en zal juist méér huishoudspullen - 35.000 - bieden. Bestellingen kunnen in het vervolg ook in de winkels worden gedaan of daar worden afgeleverd.

Boos
De vakbonden zijn overvallen. "Gisteren hebben we nog gepraat over een sociaal plan met Blokker Holding," zegt Rob Meijer van FNV Handel, "vanochtend ging de telefoon: Rob we moeten je nog wat vertellen." Een uitnodiging voor overleg heeft hij boos afgewezen. "Dat komt volgende week wel."

Hij wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de ingrepen en de maatregelen die Blokker wil nemen om overtollige medewerkers te helpen. "Als Blokker nu honderd miljoen euro in de winkels kan stoppen, dan is er ook geld voor een nette regeling voor de mensen die weg moeten."

Rode cijfers
CNV Handel pleit daarbij opnieuw voor een centraal mobiliteitscentrum voor de winkelbranche, waarin alle ontslagen medewerkers van sanerende en failliete winkelketens geholpen kunnen worden naar ander werk. "Opnieuw sluit een grote groep werknemers achteraan de grote rij werkzoekenden in de detailhandel," zegt CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

FNV-bestuurder Meijer verwacht een koude sanering. "Ze zullen vooral de ouderen eruit gooien. De vraag is of je het met alleen jonkies zal redden." Ook vreest hij dezelfde tactiek bij andere winkelketens van Blokker Holding, zoals Xenos, Bart Smit of Intertoys. "Blokker heeft er blijkbaar alles voor over om een faillissement te ontlopen."

Het concern zit sinds 2014 in de rode cijfers. Eerder werden ook al 250 banen geschrapt bij de winkels van Xenos. Ook zijn de hoofdkantoren van speelgoedzaken Intertoys en Bart Smit samengevoegd, in Amsterdam.

In de nieuwe Blokkers zijn nog maar vijfduizend artikelen te koop. De rest is verkrijgbaar - onder meer via schermen in de winkel - bij de webshop van de keten die ook wordt vernieuwd Beeld Het Parool
In de nieuwe Blokkers zijn nog maar vijfduizend artikelen te koop. De rest is verkrijgbaar - onder meer via schermen in de winkel - bij de webshop van de keten die ook wordt vernieuwdBeeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden