PlusReacties

Nieuwe horecamaatregelen: ‘Teruggeworpen naar een half jaar geleden’

Hoewel sommigen er al rekening mee hielden, reageren café- en restauranteigenaren geschrokken op het kabinetsbesluit dat ze nog maar dertig gasten tegelijk mogen ontvangen. “Dit komt keihard binnen.”

Josien Wolthuizen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De nieuwe maatregelen worden maandagavond pas officieel bekendgemaakt door het kabinet, maar een deel daarvan is al uitgelekt. Naast een maximum van dertig gasten, moeten restaurants ook om 22.00 uur de deuren sluiten.

“Hier is niet tegenop te werken,” zegt Ron Blaauw, eigenaar van drie restaurants in Amsterdam. “Terug naar dertig gasten wordt heel moeilijk. Dan ga ik nog liever een paar weken dicht, met garantie van een NOW-regeling voor mijn personeel. Dit is half-half. We draaien slechts een beetje omzet, maar over steun is niets bekend.” Of hij zijn restaurants openhoudt, moet Blaauw nog bekijken. “We moeten er goed over nadenken.”

Voor Michiel van der Eerde van Baut en Restaurant C komen de maatregelen niet uit de lucht vallen. “Ik was er al bang voor, maar dit is heel ingrijpend. Het vierde kwartaal is voor de horeca ontzettend belangrijk. We hebben al zo’n tik gekregen, zo’n zelfde tik zal nog ingrijpender zijn. Wij zijn gelukkig gezond genoeg om het op te kunnen vangen, maar het wordt een slagveld in de horeca.”

Voor Van der Eerde voelt het extra wrang, omdat zijn zaken veel vloeroppervlakte hebben. “Daar kun je met de 1,5 meterregel goed uit de voeten kan. Restaurant C in de Wibautstraat is 660 vierkante meter. Dat ik daar straks dertig man kwijt kan, is moeilijk te verteren. Maar maatwerk leveren is voor de overheid ontzettend lastig.”

Van der Eerde heeft wel begrip voor de maatregelen. “Als je gezond verstand hebt, snap je dat massa’s mensen in restaurants niet kunnen. Ik vrees dat rigoureuze maatregelen nodig zijn om het virus in te dammen. En weet je: zonder strijd geen overwinning. Ik ben gelukkig ook met andere dingen bezig die veel energie geven, zoals een nieuw kookboek.”

Winterterrassen

Milène Hoving van Café Restaurant Amsterdam is nog van de schrik aan het bekomen. “Je wordt meteen weer teruggeworpen naar een half jaar geleden. We konden natuurlijk al minder mensen ontvangen dan voorheen, maar door het door ons verfoeide shiftsysteem ging het qua omzet best wel goed.”

“Het is niet anders,” zegt ook Joost Akkermans van café Thijssen. “We zullen ons eraan moeten houden, maar naar is het wel. ” Dat het café om 22.00 uur dicht moet, is een hard gelag. “Zeker op donderdag, vrijdag en zaterdag verdienen we in die uren ons geld.”

Akkermans is druk bezig met plannen voor winterterrassen. “Ik hoop dat we een vergunning krijgen, want komende winter zullen we daar echt van afhankelijk zijn. Tot op heden hebben we nog niks gehoord van de gemeente. Dat verbaast ons wel. In andere steden zijn ze daar een stuk sneller mee.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden