Nieuwe hop-on hop-off bus biedt rondje stad over binnenring

Nu de binnenstad op termijn verboden terrein wordt voor touringcars, biedt een nieuwe busdienst een toeristisch alternatief over de binnenring S100, net om het centrum heen.

Marc Kruyswijk
null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dit kan de druk op de binnenstad verminderen, stelt rondvaartbedrijf Stromma.

De zes bussen van het bedrijf, waarvan er bij de start twee elektrisch rijden, nemen de route langs de Singelgracht, om de grachtengordel heen.

Volgens directeur Peter Duwel van Stromma Nederland is de nieuwe dienst in lijn met de strategie van de gemeente om toeristen zoveel mogelijk te spreiden over de stad.

Duwel zegt dat de rondvaartboten van Stromma, voorheen Canal Tours, een perfecte combinatie vormen met de op- en afstapbussen van zijn bedrijf. "De binnenstad bekijk je dan vanaf onze boten, als je overstapt op de bussen kan je verder weg."

De route om het centrum heen leidt langs de pontveren richting Noord en naar delen in Oost, Artis en het Westerpark.

"Hierdoor ziet de gast niet alleen de geijkte highlights langs de grachten, maar kunnen ook andere delen van de stad worden ontdekt. We rijden met de klok mee, dus het idee is dat mensen niet alleen rechts het centrum zien, maar ook links andere mooie delen van de stad."

Debat
Een groot deel van de Amsterdammers zijn kritisch over toeristenbussen. Enkele politieke partijen waren eerder deze week betrokken bij een nogal voorbarig 'uitzwaaimoment' voor hop-on hop-off touringcars.

De komende jaren lijkt die touringcar te verdwijnen uit de binnen­­stad, maar zover is het nog niet.

Toch is Duwel vol vertrouwen over zijn nieuwe dienst. "De emoties lopen soms hoog op in het debat over toerisme. Laten we ons realiseren dat mensen nu eenmaal naar Amsterdam komen. Ze komen niet voor een hop-on hop-off bus, dat is een middel dat je juist kunt inzetten om de drukte onder controle te krijgen."

Duwel wijst op het duurzame karakter van de elektrische bussen en het feit dat ze om de binnenstad heen rijden. "Er zijn partijen die punten willen scoren met het oog op de verkiezingen. Ik heb het gevoel dat de mensen die hier op de barricaden gaan om toeristenbussen tegen te houden, zélf in een buitenlandse stad ook in een hop-on hop-off bus gaan zitten."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden