Update

Nieuwe grote fraudezaak VS

WASHINGTON - De Amerikaanse autoriteiten hebben de Texaanse miljardair Allen Stanford opgepakt. Hij zou beleggers voor acht miljard dollar hebben opgelicht.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC gaat het om een 'gigantische' fraude 'die zijn tentakels over de hele wereld uitspreidt'. Het is de tweede Amerikaanse miljardenzwendel in drie maanden. In december liep vermogensbeheerder Bernie Madoff tegen de lamp. Hij zou zijn klanten voor 50 miljard dollar hebben opgelicht. Net als Madoff spiegelde Stanford zijn klanten grote rendementen voor, terwijl hij hen in werkelijkheid uitbetaalde met de inleg van nieuwe beleggers.

De SEC deed gisteren een inval in zijn hoofdkantoor in Houston. Op last van de Amerikaanse rechter zijn alle tegoeden van Stanford en zijn firma's bevroren.

Sir Robert Allen Stanford -hij werd door het Britse Gemenebest geridderd in 2006- is een grote naam in de cricketwereld. Hij is de oprichter van de naar hemzelf vernoemde Stanford cricket series en liet een eigen all-star team tegen Engeland spelen om een bedrag van bijna 15 miljoen euro.

In totaal zouden 30.000 beleggers door de zwendel zijn gedupeerd. Zij hadden voor acht miljard dollar aan waardepapieren uitstaan bij de Stanford International Bank (SIB) in het belastingparadijs Antigua op de Antillen. Stanford schermde met jaarlijkse rendementen tussen tien en vijftien procent. Het onderzoek naar de activiteiten van Stanford Financial Group liep al sinds vorige zomer, maar kwam in een stroomversnelling toen de fraude van Madoff aan het licht kwam.

Intussen hebben 35 advocatenkantoren uit 22 verschillende landen gisteren hun krachten gebundeld om de slachtoffers van de miljardenfraude van Bernard Madoff bij te staan. De raadslieden gaan informatie verzamelen en uitwisselen in een poging nog iets van het verdwenen geld terug te halen. De verwachting is dat de affaire wereldwijd tot ruim 20.000 rechtszaken kan leiden. Vanuit Nederland waren de advocatenkantoren Pels Rijcken & Drooglever en Loyens & Loeff vertegenwoordigd. (ANP)

Ruim twee maanden nadat de megafraude van Bernie Madoff (foto) aan het licht kwam, is de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, op een nieuwe omvangrijke fraudezaak gestuit. Foto ANP Beeld
Ruim twee maanden nadat de megafraude van Bernie Madoff (foto) aan het licht kwam, is de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse toezichthouder op de financiële markten, op een nieuwe omvangrijke fraudezaak gestuit. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden