Nieuwe getuige in zaak doodgestoken fietsenmaker

Aan de vooravond van de rechtszaak over het doodsteken van fietsenmaker Temel Kobya heeft zich een belangrijke nieuwe getuige gemeld. Die zegt van verdachte Irfan E. te hebben gehoord dat die een vooropgezet plan had om Kobya te doden.

De politie doet onderzoek nadat de man is gevonden in zijn winkel.Beeld Rink Hof

Die getuige is een voormalig celgenoot van Irfan E. (38). Hij meldde zich bij de politie en vertelde dat E. met hem in de gevangenis had gesproken over het doodsteken van Kobya.

De getuige had notities gemaakt van die gesprekken. E. zou hebben verteld dat hij voorafgaand aan de roofoverval had besloten geen getuigen achter te laten. Daarmee zou dus sprake zijn van voorbedachte rade.

Kobya was in Overtoomse Veld een zeer geliefde fietsenmaker, die op 15 maart vorig jaar werd doodgestoken in zijn winkel. Hij was meerdere keren in de borst gestoken.

Mededader
Opmerkelijk is dat de nieuwe getuige verder stelt dat E. tegen hem heeft gezegd dat hij de moord op Kobya samen met een andere man pleegde. Als mededader zou E. de man hebben beschuldigd die kort na de moord naar de politie was gegaan om de rechercheurs te vertellen over Irfan E.

Volgens de nieuwe getuige heeft E. die tipgever later dus aanwezen als mededader.

Uit eerder onderzoek van de politie is niet gebleken dat die tipgever zelf met de moord te maken had gehad. Ook na de nieuwe verklaring is die man niet aangehouden.

Nieuwe getuigenverklaring
De zaak tegen Irfan E. zou vandaag inhoudelijk worden behandeld, maar zover komt het niet. De nieuwe getuigenverklaring moet nog worden getoetst, ook door het Openbaar Ministerie.

Volgens Yehudi Moszkowicz, de advocaat van Irfan E., is de verklaring van de nieuwe getuige 'een leugen'. "Dit is enkel bedoeld voor eigen gewin." Volgens Moszkowicz baseert de man zich op informatie uit het dossier, die de getuige van E. zelf hoorde.

Moszkowicz vindt het opmerkelijk dat áls het OM de getuigenverklaring als geloofwaardig zou beschouwen, waarom dan de tweede man niet als verdachte is aangemerkt.

De raadsman twijfelt bovendien aan de afspraken tussen de getuige en het Openbaar Ministerie. Volgens het OM heeft de getuige geen strafkorting of andere toezegging gekregen.

Hamer
E. wordt behalve van de moord op Kobya ook verdacht van een gewelddadige aanval in januari 2016. Toen zou E. een collega uit de bouw met een hamer meermaals op het hoofd hebben geslagen. Dat slachtoffer liep een schedelbasisfractuur op, maar overleefde de klappen.

Ook wordt E. verdacht van de diefstal van een groot aantal brandkranen, regenpijpen en bliksemafleiders.

E. kwam in beeld bij de recherche doordat een vriend zich meldde zich bij de politie na een uitzending van Opsporing Verzocht. Die vriend vertelde aan de recherche hoe E. na het doodsteken van Kobya bij hem aan de deur verscheen, zijn kleding bevlekt met bloed. Daarna had E. de moord aan hem bekend, vertelde die tipgever de politie.

E. zou die man dus tegenover zijn celgenoot zélf van betrokkenheid hebben beschuldigd.

De rechtbank heeft de zaak voorlopig aangehouden voor verder onderzoek.

Lees ook: Buurt herdenkt doodgestoken fietsenmaker

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden