Nieuwe garage RAI wordt omgebouwd tot beurshal

De RAI krijgt er toch een nieuwe beurshal bij. Binnenkort begint tussen het huidige tentoonstellingscomplex en de A10 de bouw van een parkeergarage, die simpel kan worden omgebouwd tot twaalfde beurshal.

Beeld Floris Lok

De RAI werkt al jaren aan de nieuwe parkeergarage, die de oude parkeerplekken aan de Europaboulevard - waar door anderen wordt gebouwd - en in de Beethovenstraat - waar de Zuidas uitbreidt -moet vervangen. In het verleden werden alle uitbreidingsplannen van het hallencomplex afgekeurd omdat daarvoor een deel van het Beatrixpark zou moeten sneuvelen. De plannen zijn nu zodanig veranderd dat de garage zonder grote ingrepen kan worden toegevoegd aan het bestaande beurscomplex.

'Het wordt geen aparte hal die we zelfstandig gaan verhuren,' zegt topman Hans Bakker. 'We willen het gebouw als extensie van onze bestaande beursvloer kunnen gebruiken om evenementen binnen te halen die anders net te weinig ruimte hebben.' De zogenoemde overloophal wordt met een vloeroppervlak van 2500 vierkante meter ruim kleiner dan de hallen van het naastgelegen Hollandcomplex. Maar de bruikbaarheid is groot. Bakker: 'Het wordt een kwestie van de deuren dichtdoen voor auto's en de deuren openzetten voor beursbezoekers.'

Goedkeuring
Amsterdam RAI moet nog wel goedkeuring krijgen van de gemeente als grootaandeelhouder, maar de financiering is volgens Bakker rond. De uitbreiding moet in 2017 gereed zijn. Als parkeergarage zal het complex duizend parkeerplekken extra bieden. 'Doordat in onze omgeving veel parkeerruimte is weggevallen, moeten bezoekers soms in de Arena of zelfs op Schiphol parkeren.'

In de schaduw van de nieuwe hal zal daarna het lang gekoesterde RAI-hotel verrijzen, dat met achthonderd kamers het grootste hotel van de stad moet worden. Nog voor de zomer begint Amsterdam RAI met de gemeente de openbare inschrijving voor ontwikkelaars en exploitanten. Het gebouw moet de organisatie meer greep bieden op de overnachtingsmogelijkheden in combinatie met beurzen en congressen.

Momenteel bouwt de organisatie op het Scheldeplein al het Amtrium, een nieuw toegangsgebouw met kantoren en beursvloer, dat volgend jaar moet worden opgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden