Nieuwe fractievoorzitters voor PvdA, GroenLinks en SP

De collegepartijen hebben nieuwe fractievoorzitters. Sofyan Mbarki, Femke Roosma en Erik Flentge gaan de PvdA, GroenLinks en SP aanvoeren in de gemeenteraad.

Sofyan Mbarki Beeld Rink Hof
Sofyan MbarkiBeeld Rink Hof

Zij worden naar voren geschoven door hun partijen, omdat de lijsttrekkers woensdag worden benoemd tot wethouder. Bij GroenLinks is dat Rutger Groot Wassink (Werk en Inkomen), bij de PvdA Marjolein Moorman (Onderwijs) en bij de SP Laurens Ivens (Wonen).

Bij D66, de vierde coalitiepartij, zal Reinier van Dantzig de fractie blijven aanvoeren. Hij is de enige lijsttrekker die geen wethouder wordt.

Trainer en adviseur
Sofyan Mbarki werd maandag door de PvdA aangewezen. Hij was de nummer twee op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen, achter Moorman, die bijna zes jaar fractievoorzitter is geweest. "Deze eer komt sneller dan ik had voorzien," aldus Mbarki. "Maar ik ben er klaar voor."

De 33-jarige Mbarki kwam in 2014 in de gemeenteraad als woordvoerder Jeugd, Veiligheid, Burgerschap en Diversiteit. Daarnaast is hij trainer en adviseur in het onderwijs, lid van de Onderwijsraad en lid van de raad van advies van de Politieacademie.

SP en GL
De SP zal Erik Flentge naar voren schuiven als fractievoorzitter, zo blijkt uit de ontslagbrief die Ivens heeft ingediend als raadslid. Flentge zit vier jaar in de raad en is daarnaast fractiemedewerker in Den Haag.

De Amsterdamse fractie moet hem nog wel officieel benoemen.

Bij GroenLinks is Femke Roosma de voornaamste kandidaat, de nummer twee op de lijst. Roosma was de afgelopen vier jaar al vice-fractievoorzitter. De fractie besluit volgende week.

Woensdag zal de gemeenteraad debatteren over het nieuwe coalitie­akkoord. Daarna volgt de benoeming.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden