Update

'Nieuwe financieringsregels politieke partijen zijn anti-PVV'

De PVV zal zich met hand en tand verzetten tegen nieuwe regels voor de financiering van politieke partijen. Volgens PVV-Kamerlid Hero Brinkman spreekt de Tweede Kamer deze week over een ''anti-PVV-wet, die we absoluut niet gaan steunen''.

ANP/Redactie
PVV-Kamerlid Hero Brinkman Beeld ANP
PVV-Kamerlid Hero BrinkmanBeeld ANP

Politieke partijen moeten volgens het wetsvoorstel giften van meer dan 4500 euro openbaar maken. De PVV heeft zich altijd gekeerd tegen bemoeienis van de overheid met de manier waarop partijen hun geld bij elkaar halen. Brinkman verwacht ook dat zijn partij last krijgt van de nieuwe openheid omdat donateurs zullen terugschrikken voor bekendmaking van hun naam.

Grof schandaal
Volgens Brinkman heeft voormalig minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) de regels opgesteld om bewegingen als de PVV te dwingen tot meer transparantie. Hij noemt het ''een grof schandaal'' dat deze wet nu alsnog behandeld wordt, na lang in de la te hebben gelegen. Volgens CDA-Kamerlid Ger Koopmans zijn de nieuwe regels niet tegen de PVV gericht. Hij is voor meer openheid, al maakte zijn partij eerder de naam van een gulle gever niet bekend.

Vanuit de Kamer is al langer aangedrongen op scherpere regels voor giften aan politieke partijen. PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen gaat het voorstel van het kabinet nog niet ver genoeg. Hij vindt dat partijen niet meer dan 50.000 euro mogen krijgen. Het kabinet stelt geen grenzen. De PvdA stelde al eerder voor giften vanuit het buitenland te verbieden. Evenals D66 pleit de PvdA er voor de regels ook te laten gelden voor plaatselijke partijen. Zo willen ze voorkomen dat partijen geldstromen via hun afdelingen laten lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden