Nieuwe eigenaren voor bedrijven in biodiesel

Simadan, bekend van frituurvet­recyclaar Rotie in de Amsterdamse haven, is verkocht aan twee investeringsmaatschappijen. Vorige week kreeg de biodieselfabriek van tank­opslagbedrijf Oiltanking ook al een nieuwe eigenaar.

Bart van Zoelen
null Beeld anp
Beeld anp

Simadan telt vijf bedrijven, heeft 280 medewerkers en een omzet van ongeveer 300 miljoen euro. Rotie zamelt gebruikt frituurvet in bij de horeca en verwerkt dat tot biobrandstof.

Met Rotie komt ook Simadanbedrijf Noba, dat vetproducten maakt voor de diervoederindustrie, in handen van investeringsmaatschappij Parcom.

De drie overige onderdelen van Simadan - de opslag van eetbare oliën en biodiesel, de fabriek voor biodiesel en de reinigingsservice voor trucks - gaan naar John Swire & Sons, een Brits conglomeraat met wereldwijd 120.000 werknemers. Die voegt de bedrijven samen met dochterbedrijf Argent Energy, een biodieselfabrikant.

Europese verplichting
Vorige week werd al bekend dat het Britse Greenergy een nieuwe biodieselfabriek opent op het terrein van Oiltanking. Daar staat al sinds 2010 een fabriek voor biodiesel uit plantaardige olie, maar die is nooit in productie geweest omdat de markt voor dit verouderde type biobrandstoffen was ingezakt.

Greenergy gaat de fabriek nu ombouwen om brandstof te maken uit afvalvetten en gebruikte oliën. Greenergy deed dat eerder al met twee Britse biodieselfabrieken.

Biodiesel is weer gewild door Europese verplichtingen. In 2020 moet vervoer voor 10 procent gaan op duurzame brandstoffen. De EU werkt aan wetgeving om dat percentage verder op te voeren, zodat minder fossiele brandstoffen worden verstookt.

Ontbossing
Tegelijk is er meer aandacht gekomen voor de schaduwkanten van biobrandstoffen. Daarvoor werden in eerste instantie veel voedingsgewassen gebruikt, wat in arme landen de voedselprijzen opdreef en ontbossing in de hand werkte. Zowel Simadan als de nieuwe biodieselfabriek op het terrein van Oiltanking maakt biodiesel van de tweede generatie, uit afval.

Het Amsterdamse Havenbedrijf is blij met beide kopers. De nieuwe biodieselfabriek betekent een verdubbeling van de in Amsterdam geproduceerde biodiesel.

De haven ziet de overnames dan ook als een impuls voor de circulaire economie, het uitgangspunt dat afval wordt hergebruikt als nieuwe grondstoffen. Dat is een speerpunt van de haven voor de toekomst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden