Update

Nieuwe dwangsom dreigt voor Odfjell

Het Rotterdamse tankopslagbedrijf Odfjell hangt opnieuw een dwangsom boven het hoofd. Dat meldde de DCMR Milieudienst Rijnmond vrijdag. Na een inspectie bij Odfjell Maritiem, een klein bedrijfsonderdeel in de Botlek, heeft Odfjell de werkzaamheden stilgelegd, aldus een woordvoerster van de milieudienst

Tankopslagbedrijf Odfjell. Beeld ANP
Tankopslagbedrijf Odfjell.Beeld ANP

Ondergrondse leidingen van het bedrijf zouden onvoldoende zijn beveiligd, veiligheidsprocedures zouden niet deugen en een steiger die wordt gebruikt bij het overpompen van schip naar schip is vermoedelijk niet veilig.

Volgens de DCMR is er een procedure is gestart. 'Deze week heeft de inspectie het onderzoek afgerond. De uitkomsten worden nu bekeken', zei de woordvoerster. 'Zo'n juridische procedure duurt zeker een paar weken.' Over de hoogte van de dwangsom en wat er allemaal precies is onderzocht, kon ze nog niets zeggen.

In een reactie liet Odfjell vrijdag weten dat er geen ondergrondse leidingen zijn op het terrein. 'Er is wel pas een nieuwe leiding aangelegd, maar die is niet aangesloten en niet in bedrijf', aldus een woordvoerder. 'De operationele werkzaamheden zijn stilgelegd, maar de onderhoudswerkzaamheden gaan wel gewoon door. Wie langskomt ziet dus bedrijvigheid op het terrein.'

Volgens hem kloppen de veiligheidsprocedures op het terrein, maar zijn ze door het personeel niet volledig opgevolgd. 'Daar wringt de schoen.' Odfjell is van plan het terrein te slopen. Op termijn moet daar een andere bedrijfsonderdeel komen.

In juli heeft Odfjell een vestiging in de Botlek op last van de inspectie stilgelegd na een serie overtredingen van milieu- en veiligheidsregels. Tegen het bedrijf lopen diverse onderzoeken van Justitie en ook is eerder al voor een paar ton aan dwangsommen opgelegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden