Nieuwe 'duurzame' start voor het Tropeninstituut

Het Tropeninstituut, ooit het Koloniaal Instituut, heeft opnieuw een metamorfose doorgemaakt. Bij het 'SDG House' staat vanaf maandag duurzaamheid centraal.

Bart van Zoelen
De kleurige tegels voor de ingang van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Beeld .
De kleurige tegels voor de ingang van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.Beeld .

Loop door het Tropeninstituut en direct wordt duidelijk hoe de bezuinigingen van de laatste jaren erin hebben gehakt. Nog maar negen procent van het 33.000 vierkante meter grote monument uit 1926 is in gebruik bij de onderzoekers van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT).

Zowel het Tropenmuseum als het naastgelegen KIT zelf kwam in zwaar weer toen de subsidie met miljoenen werd gekort. Het Tropentheater ging dicht, de collectie van de KIT-bibliotheek ging naar Leiden en het Tropenmuseum kwam los te staan van het KIT. Maar nu is alles verhuurd. "We zitten vol," zegt KIT-directeur Mark Schneiders.

Het KIT maakte van de nood een deugd en richtte zich op geestverwante huurders. Er moest een raakvlak zijn met de KIT-experts op het gebied van landbouw, gezondheid en man-vrouwverhoudingen in ontwikkelingslanden. Dus namen bedrijven en instellingen die zich bezighouden met internationale samenwerking en duurzaamheid hun intrek. Hoe slecht de vastgoedmarkt ook was, andere belangstellenden werden afgewezen.

Duurzame tampons
In het KIT kwamen milieuorganisaties als De Gezonde Stad en De Groene Grachten. In de oude bibliotheek streek het instituut voor stadsonderzoek AMS neer. En vorig jaar ging het KIT samenwerken met de op sociale vraagstukken gerichte start-ups van Impact Hub. Sindsdien zitten daar ook Yoni met duurzame tampons, de zeewiertelers van Zeewaar en de makers van minder brandgevaarlijke fornuizen van African Clean Energy.

Vanaf maandag zitten ze zelfs in een SDG House. Het KIT moet dé plek worden waar bedrijven en overheden elkaar opzoeken als ze hun beleid in overeenstemming willen brengen met de Sustainable Development Goals. Precies twee jaar geleden zijn deze Duurzame Ontwikkelings­doelen door de VN aangenomen.

Daarom hebben ze alle zeventien een plek gekregen in de stoep voor het KIT op kleurige tegels: van het stoppen van armoede en honger tot schone energie voor iedereen en levensvatbare oceanen. Verder is vandaag een grote conferentie in het KIT over de vraag hoe Nederland ervoor staat als het gaat om de SDG's.

SDG House moeten we zien als de naam van de 'community' van bedrijven en organisaties in het KIT, niet als nieuwe naam voor het instituut. Er is wel gedacht aan een naamsverandering, maar daarvoor is de koninklijke naam toch te veel ingeburgerd. Er moest wel iets gebeuren, het ontbrak het KIT aan een eigen identiteit, analyseert Schneiders. "De mensen kennen het KIT niet zo goed, ze kennen het Tropenmuseum."

Nieuw elan
Zo markeert het SDG House ook een nieuwe periode in het bestaan van het KIT. Ongeveer zoals rond 1950 toen alle landen in West-Europa afstand deden van hun koloniën en het KIT de nieuwe naam werd van het Koloniaal Instituut. "Al die landen die onafhankelijk werden wilden onze kennis inzetten. Het was een nieuwe wereld met nieuw elan."

9%

Nog maar 9 procent van de 33.000 vierkante meter in het Tropen­instituut wordt door het KIT zelf gebruikt. De rest is verhuurd.

Zo'n metamorfose maakt het KIT nu ook weer door met alle nieuwe huurders die elkaar en de onderzoekers van het instituut opzoeken en kennis uitwisselen. "Al onze 48 huurders zijn bezig met een of meer van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Veel thema's rond duurzaamheid zijn per definitie internationaal," zegt Louis van den Berghe, die bij het KIT het vastgoed verhuurt. "Die jonge start-ups zorgen voor nieuwe energie."

Bij alle verdere plannen voor het KIT staat daarom duurzaamheid centraal. Bij het eigen restaurant, bijvoorbeeld, en het Tropenhotel, waarvan het KIT de exploitatie niet meer aan NH Hotels overlaat. De Gezonde Stad denkt mee over een kas op het dak van het museumdepot. De Groene Grachten gaat het energieverbruik van het KIT terugdringen.

Zo breekt voor het KIT een nieuwe toekomst aan, eentje zonder ook maar een cent subsidie. "Het is geen vetpot," zegt Van den Berghe, al was het maar omdat het kolossale monument ook moet worden onderhouden. "Maar het voelt veel veiliger."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden