Nieuwe drugs vaak gevaarlijk

Ingrediënten voor de productie van XTC. Foto ANP Beeld
Ingrediënten voor de productie van XTC. Foto ANP

DRIEBERGEN - Er worden in toenemende mate nieuwe synthetische drugs geproduceerd, doordat het voor criminele netwerken steeds moeilijker is aan grondstoffen voor de traditionele synthetische drugs zoals xtc te komen. Nieuw op de Nederlandse markt zijn bijvoorbeeld mcpp, 2-cb en methamfetamine.

Vooral methamfetamine wordt beschouwd als een groot gevaar voor de volksgezondheid. ''Ik hoop dat de Nederlandse gebruikers van methamfetamine zullen afblijven, want het staat vast dat het veel gevaarlijker is dan de bekende drugs,'' zegt Remmert Heuff van de Dienst Nationale Recherche.

In Australië is methamfetamine (ook wel 'crystal meth' genoemd) al een groot probleem; het spul werkt op het zenuwstelsel en een overdosis is al snel dodelijk. Uit onderzoek van de Nationale Recherche is gebleken dat een kopstuk in het Amsterdamse kickbokswereldje nauw betrokken is geweest bij de verscheping van efedrine (de belangrijkse grondstof van methamfetamine) van Afrika naar Australië.

De opkomst van dat soort nieuwe drugs is onder meer het gevolg van nieuwe wetgeving en strengere controle in China, dat altijd een bronland is geweest van PMK, dat weer een grondstof is voor MDMA (ofwel xtc). China is bijgevolg uit beeld verdwenen, en er zijn nieuwe producenten voor grondstoffen voor in de plaats gekomen, vooral Balkanlanden.

Het wegvallen van China heeft volgens de Nationale Recherche geleid tot 'een dip in de beschikbaarheid van MDMA', maar inmiddels weten producenten ook daar een mouw aan te passen: nu wordt safrol geïmporteerd, waarmee ook MDMA kan worden geproduceerd, al is de kwaliteit naar verluidt minder.

Ook anderszins doen zich verschuivingen voor op de markt voor synthetische drugs: producenten wijken met hun laboratoria steeds vaker uit naar het buitenland.

''In Nederland wordt het ze moeilijk gemaakt, met als gevolg dat we hier aanzienlijk minder laboratoria zien,'' aldus Heuff. Er wordt uitgeweken naar onder andere Duitsland en België. ''De Nederlandse kennis van productiemethoden blijft daarbij gehandhaafd, de risico's worden alleen verminderd.''

Opmerkelijk is overigens dat woonwagenbewoners hun positie op de drugsmarkt hebben verstevigd. Waar het gaat om de kweek van hennep spelen woonwagenbewoners volgens de Nationale Recherche een 'dominante rol'. Bij de productie van synthetische drugs bezetten 'enkele tientallen misdaadondernemers' structurele posities. ''Het merendeel van hen heeft zijn wortels in de woonwagengemeenschap.'' (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden