'Nieuwe drager Militaire Willems-Orde'

Het ministerie van Defensie gaat Afghanistanveteraan en commando Gijs Tuinman (34) komend najaar op het schild hijsen als nationale oorlogsheld. Dat schrijft de Volkskrant. In oktober krijgt hij de Militaire Willems-Orde, de allerhoogste dapperheidsonderscheiding van de krijgsmacht. In de afgelopen 60 jaar is de onderscheiding één keer uitgereikt.

De Militaire Willems-Orde Beeld anp
De Militaire Willems-OrdeBeeld anp

Het ministerie van Defensie stelt in een reactie: 'We hebben kennis genomen van de publicatie, maar doen geen uitspraak over eventuele lopende procedures met betrekking tot toekenning van dapperheidsonderscheidingen.'

Volgens de krant gaat het om Afghanistanveteraan en ex-commando Gijs Tuinman. Hij ontving in 2009 al de Bronzen Leeuw, een hoge dapperheidsonderscheiding voor zijn optreden in Afghanistan. In totaal is Tuinman vijf keer naar Afghanistan uitgezonden en was hij bij meerdere missies in Afrika.

Hij ging in 2012 werken als consultant bij Deloitte, maar is volgens de Volkskrant inmiddels weer terug bij het ministerie van Defensie, inmiddels in de rang van majoor. Volgens de Volkskrant is de procedure voor de uitreiking van de Willems-Orde aan Tuinman bijna afgerond. Alleen koning Willem-Alexander zou zijn handtekening nog moeten zetten.

Op dit moment is Marco Kroon de bekendste drager van de Willems-Orde. Hij is nog werkzaam bij het Korps Commando Troepen en zit nu op de Nederlandse missie in Mali. Kroon kwam sinds hij de Willems-Orde in 2009 voor zijn werk in Uruzgan uit handen van toenmalig koningin Beatrix ontving, meermalen in opspraak. Hij werd jarenlang vervolgd voor vermeend drugsbezit. In 2011 werd hij vrijgesproken, waarna hij via een pantserinfanteriebataljon van de landmacht weer terugkeerde bij het KCT.

Koningin Beatrix reikt in mei 2009 de Militaire Willems-Orde uit aan kapitein Marco Kroon. Beeld anp
Koningin Beatrix reikt in mei 2009 de Militaire Willems-Orde uit aan kapitein Marco Kroon.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden