Nieuwe details in seksschandaal Cain

Het seksschandaal rondom de Amerikaanse presidentskandidaat Herman Cain blijft zich uitbreiden. Zo is de kans groot dat één van zijn vermeende slachtoffers vandaag haar verhaal doet. Cain slaat ondertussen wild om zich heen en verdenkt zijn politieke rivalen ervan achter de beschuldigingen te zitten.

Sebastiaan Timermans
Herman Cain veegt zijn voorhoofd af vlak voor een persconferentie. Beeld reuters
Herman Cain veegt zijn voorhoofd af vlak voor een persconferentie.Beeld reuters

Politico.com kwam gisteravond met nieuwe onthullingen. Zo zou de top van de restaurantketen Godfathers, waar Cain destijds de baas van was, al enkele uren nadat de incidenten hadden plaatsgevonden, hiervan op de hoogte zijn geweest. Volgens de site stelden de twee vrouwen, die destijds rond de dertig jaar waren, na een groepsevenement hun leidinggevenden op de hoogte.

Zo zou Cain seks met één van de dames hebben verlangd en haar het gevoel hebben gegeven dat 'haar baan op het spel stond' als ze dit weigerde. Maar de vrouw ging hier niet op in en deed direct haar verhaal bij een directielid. In mei 2008 verliet ze het bedrijf en kreeg zo'n 35.000 dollar mee. In ruil daarvoor moest ze zwijgen over de zaak. Ook de andere vrouw zou een zak geld hebben gekregen. Maar CNN meldt dat één van de vrouwen, die tot nu tot dus anoniem zijn gebleven, toch haar verhaal wil doen en wellicht vandaag al een publieke verklaring aflegt.

Affaire steeds groter
De affaire wordt daarmee steeds groter. Vorige week kwam politico.com met het verhaal dat de Republikein Cain in de jaren negentig twee vrouwelijke werknemers seksueel zou hebben geïntimideerd. De voormalige pizzabaas ontkende aanvankelijk, maar moest hierop terugkomen, toen bleek dat er geld betaald was om de vrouwen hun mond te laten houden.

Deze week vertelde een derde vrouw aan persbureau AP dat ze overweegt een klacht in te dienen tegen Cain wegens onbehoorlijk gedrag. Dat zou in dezelfde periode hebben plaats gevonden als de andere vrouwen.

Dreigen met rechtszaak
Herman Cain is woedend op politico.com. Hij beschuldigt de site van laster en dreigt zelfs met een rechtszaak. Het kamp van Cain denkt dat een andere Republikeinse presidentskandidaat, Rick Perry, achter het lekken naar de pers zit.

Cain verdenkt namelijk een voormalig medewerker van hem, Curt Anderson. Vlak voordat de beschuldigingen bekend werden, stapte deze Anderson namelijk over naar Rick Perry. Anderson was op de hoogte van de affaire. 'Dat zijn de feiten, je kunt zelf de conclusies trekken', zo zei Cain. Maar Perry noemde de beschuldigingen van Cain onzin. Volgens Perry zou hij 'elke medewerker ontslaan die dit zou doen'. Perry voegde er nog aan toe dat hij 'geen excuses verlangt van Cain'.

En zo wordt dit schandaal hoe langer hoe problematischer voor Cain. De afgelopen weken deed hij het zeer goed in de peilingen, maar hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat de conservatieve Republikeinen zich van hem afwenden. Toch was er de laatste dagen ook goed nieuws voor Cain die klaagt dat 'hij schuldig is tot het tegendeel is bewezen'. Zo heeft hij sinds vorige week ruim 1 miljoen dollar binnengehaald aan donaties.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden