Nieuwe deskundige in Groningse hiv-zaak

In een woning aan de Colijnlaan vonden seksfeesten plaats waarbij de homoseksuele bezoekers zouden zijn ingespoten met hiv-besmet bloed. Foto ANP Beeld
In een woning aan de Colijnlaan vonden seksfeesten plaats waarbij de homoseksuele bezoekers zouden zijn ingespoten met hiv-besmet bloed. Foto ANP

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandag bepaald dat de Groningse hiv-zaak wordt aangehouden. De advocaten van de verdachten dienden maandag een nieuw rapport in van Ton Broeders, hoogleraar criminalistiek in Maastricht. Volgens de raadslieden spreekt de hoogleraar de conclusies van viroloog Ben Berkhout tegen, die beweert dat het ''waarschijnlijk'' is dat de hiv afkomstig is van de verdachten.

In juni eiste het Openbaar Ministerie (OM) twaalf, zeven en vier jaar cel tegen de drie verdachten van de Groningse hiv-zaak. De drie worden er onder meer van verdacht dat ze andere mannen opzettelijk hebben proberen te besmetten met het hiv-virus. Het hof behandelt de zaak in hoger beroep. In november vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Groningen Peter M., Hans J. en Wim D. tot gevangenisstraffen van negen, vijf en anderhalf jaar.

Viroloog Berkhout beweerde eerder in de zaak dat het ''waarschijnlijk'' is dat de hiv afkomstig is van de verdachten. Broeders is het daar niet mee eens.

In de zaak zijn tot nu toe twee deskundigen gehoord, die het oneens zijn. Volgens virologe Anne-Mieke Vandamme kan de virusanalyse in deze zaak geen daders aanwijzen, zo zei ze eerder tijdens de zitting in juni. Haar collega Berkhout hecht juist veel waarde aan die virusanalyse. Hij verbaasde zich erover dat de rechtbank in Groningen die aan de kant schoof. De advocaten betwijfelen de deskundigheid van Berkhout op dat gebied en hebben daarom na de zitting een beroep gedaan op Broeders.

Het hof was maandag niet te spreken over het late indienen van het rapport van Broeders. Daarbij acht het hof het rapport niet volledig, omdat Broeders niet over alle stukken beschikt. Volgens de advocaten doet dat geen afbreuk aan Broeders' onderzoek. Toch vindt het hof dat Broeders eerst alle informatie in zijn onderzoek moet betrekken. Daarna moet Berkhout de kans krijgen om te reageren. Mogelijk worden beide deskundigen later nog in zitting gehoord.

De zaak wordt voor maximaal drie maanden aangehouden. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden