Nieuwe datacenters even niet welkom in stad

Datacenters moeten in Amsterdam voortaan op groene stroom draaien en gratis hun restwarmte beschikbaar stellen. In afwachting van nieuw regionaal beleid dat dit regelt, staan Amsterdam en ook Haarlemmermeer geen nieuwe datacenters toe.

Servers van de Rijksoverheid bij Equinix.Beeld ANP/Lex van Lieshout

Gemeenten hebben nu nauwelijks instrumenten om te sturen waar datacenters neerstrijken. Dat vinden Amsterdam en Haarlemmermeer een gemis, omdat de snel groeiende sector hier samenclustert en een groot beslag legt op ruimte en het stroomnet.

Volgens een scenario dat de gemeente heeft ontwikkeld met netwerkbedrijf Liander, komt in 2030 maar liefst 37 procent van de totale spanning op het Amsterdamse stroomnet ten goede aan datacenters. Binnen de stad ballen datacenters dan weer samen in een paar wijken: Science Park, Amstel III en de haven.

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) beseft dat de datacenters een logisch gevolg zijn van ons eigen consumptiepatroon. “We willen de hele dag online zijn op onze telefoons en laptops. Tot op zekere hoogte zullen we de bijbehorende infrastructuur moeten accepteren, maar de ruimte in Amsterdam is schaars.”

Eind 2019

Ook hoopt ze als duurzaamheidswethouder de datacenters in te schakelen bij de opgave om de stad van het gas af te halen. De datacenters zijn daar ook toe bereid. Ze hebben al eerder aangekondigd dat hun restwarmte gratis af te halen is.

Bij monde van hun branchevereniging Dutch Data Center Association (DDA) reageren ze daarom verbaasd op het besluit van de gemeenten om voorlopig geen nieuwe datacenters toe te staan tot het nieuwe regionale beleid van kracht is. Overigens denken de gemeenten dat het eind dit jaar zo ver zal zijn. Ook krijgen lopende projecten voor nieuwe datacenters die voldoen aan het nieuwe beleid wél een vergunning.

De datacenters noemen het besluit in een verklaring ‘rigoureus’. Ze onderstrepen dat hun sector zorgt voor veel werkgelegenheid en 20 procent van de directe buitenlandse investeringen in Nederland. ‘De inwoners van Amsterdam en Haarlemmermeer zijn de hele dag online, en beide gemeenten kennen een sterke digitale economie.’

‘Dit rigoureus stopzetten van het vestigingsbeleid omtrent datacenters heeft serieuze landelijke consequenties voor de ambitie van de Nederlandse overheid om digitaal koploper te worden.’ Ook is het geen oplossing voor de drukte op het elektriciteitsnet, vinden de datacenters.

Concentratie van het dataverkeer in datacenters zorgt juist voor energiebesparing, vinden ze. Anders zouden de servers twee keer zo veel stroomverbruik meebrengen. Tachtig procent van de datacenters draait al op groene stroom, volgens DDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden