'Nieuwe burgemeester van Amsterdam moet een vrouw zijn'

Johan Remkes, commissaris van de koning in Noord-Holland, wil dat Amsterdam voor de zomer een nieuwe burgemeester heeft. Dat moet een vrouw zijn, vinden 45 vrouwen uit allerhande Amsterdamse sectoren (cultuur, politiek, bedrijfsleven).

Jesse Beentjes
Samen met Rotterdam is Amsterdam de enige grote stad in Nederland waar nog nooit een vrouwelijke burgemeester heeft gewerkt. Beeld anp
Samen met Rotterdam is Amsterdam de enige grote stad in Nederland waar nog nooit een vrouwelijke burgemeester heeft gewerkt.Beeld anp

'Voor een wereldstad die zich erop laat voorstaan geëmancipeerd, divers, tolerant, genderneutraal en progressief te zijn, begint dit gênant te worden,' schrijven Amsterdamse vrouwen als oud-Eurocommissaris Neelie Kroes, Hedy d'Ancona, Alexandra van Huffelen (GVB) en Liesbeth van Tongeren (Kamerfractie GroenLinks) woensdag in een open brief in Het Parool.

De vrouwen richten zich tot de gemeentelijke commissie die een profielschets van de nieuwe burgemeester moet opstellen.

De tijd is rijp voor een burgermoeder, stelt de brief.

Amsterdam heeft sinds 1343 zevenhonderd mannelijke burgemeesters gehad. Samen met Rotterdam is Amsterdam de enige grote stad in Nederland waar nog nooit een vrouwelijke burgemeester heeft gewerkt.

Geen geschikte vrouw
"Vaak wordt de wens uitgesproken een vrouw te zoeken voor een topfunctie," zegt Willemijn Maas, consultant en voormalig algemeen directeur van de Avro, een van de 45 ondertekenaars. "Maar als puntje bij paaltje komt, wordt er toch veel te vaak een man aangesteld en wordt er gezegd dat er geen geschikte vrouw te vinden was."

De laatste maanden circuleren er verschillende namen van mogelijke vrouwelijke opvolgers van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen.

De naam van oud-GroenLinkslijsttrekker Femke Halsema valt veelvuldig, net als die van voormalig minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, en oud-minister Lilianne Ploumen. Ook de ondertekenaars van de brief hebben wel wat vrouwen in gedachten.

"Maar we laten het aan de commissie, het gaat er nu nog niet om wie het precies wordt. We helpen de commissie aan een lijst met namen zodat ze het argument dat er geen vrouw te vinden is niet meer kunnen gebruiken," zegt Maas.

Nauwelijks vooruitgang
"Raden van commissarissen, raden van bestuur, burgemeesters: het is overal een drama. Veel te weinig vrouwen, we boeken nauwelijks vooruitgang. Wanneer er dan bij een vacature wordt gezegd dat een nieuwe bestuurder een vrouw moet zijn, doen mannen daar vaak lacherig over. Zo in de trant van: straks zijn er alleen nog maar vrouwen. Daar zijn we echter nog lang niet. En trouwens: wat dan nog?"

Volgens de ondertekenaars van de brief is een vrouw aan de top niet alleen maar goed voor Amsterdam, maar is het ook een teken. "Een vrouw als burgemeester van de hoofdstad, dat zou een fantastisch rolmodel zijn," aldus Maas.

Lees verder: 'De stad is klaar voor een vrouwelijke burgemeester'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden