Plus

Nieuwe burgemeester moet rust brengen in Bloemendaal

Voor de derde keer in drie jaar verwelkomde Bloemendaal een nieuwe burgemeester. Elbert Roest, voorheen burgemeester in Laren, maakte een goede eerste indruk.

Patrick Meershoek
Elbert Roest spreekt na zijn beëdiging als burgemeester de gemeenteraad van Bloemendaal toe Beeld Dingena Mol
Elbert Roest spreekt na zijn beëdiging als burgemeester de gemeenteraad van Bloemendaal toeBeeld Dingena Mol

De gloeilampen in het gemeentehuis van Bloemendaal gaan langer mee dan de burgemeesters. Voor de derde keer in drie jaar moest Johan Remkes woensdag in zijn hoedanigheid van Commissaris van de Koning naar het villadorp komen om een nieuwe burgemeester te installeren. "Ik wil hier voorlopig niet terugkomen," zei de commissaris in zijn rol van strenge bovenmeester.

De nieuwe ruiter op de elektrische stier van het Bloemendaalse bestuur heet Elbert Roest (Hoogezand, 1954), tot voor kort burgemeester van het Noord-Hollandse Laren. Dat leidde tot grappen over een vooropleiding in de Gooi- en Vechtstreek als opstapje naar zijn nieuwe positie in het onrustige Bloemendaal. Roest vertelde dat hij honderden malen was gefeliciteerd sinds zijn voordracht, en net zo vaak was gewaarschuwd.

Voortijds afscheid
De statistieken geven de alarmisten gelijk. In deze bestuursperiode zag Bloemendaal vier burgemeesters, Roest inbegrepen. Ruud Nederveen nam gedwongen afscheid, waarnemer Aaltje Emmens-Knol gooide zelf de handdoek in de ring en crisismanager Bernt Schneiders maakte zijn tour of duty af. Maar ook drie wethouders namen voortijds afscheid, net als een handjevol raadsleden.

De wisselingen wijzen op een bestuurscultuur die in het gemeentehuis bij voorkeur dynamisch wordt genoemd, en daarbuiten een kolerezooi. Remkes zei het ook mooi in zijn rede. "De laatste jaren begon het in Bloemendaal te wringen. De heersende bestuurscultuur begon stevig te dissoneren met de schoonheid, rust en lommerrijkheid die men buiten het gemeentehuis aantreft."

Volgens Remkes heeft met name Schneiders het schip weer op koers gekregen, maar ook dit zwaargewicht uit buurgemeente Haarlem is er niet in geslaagd de tikkende bom te demonteren die het dossier ­Elswoutshoek in zich bergt.

Persoonlijke motieven
De afhandeling van een aanvraag van een vergunning voor vervangende nieuwbouw op dit landgoed leidde tot een kleine oorlog tussen gemeente en aanvragers.

Een van de verwijten aan het adres van het gemeentebestuur was dat persoonlijke motieven ten grondslag zouden liggen aan afwijzing van de nieuwbouwvergunning. Roest maakte - zonder man en paard te noemen - duidelijk dat hij het openbaar bestuur ziet als een 'onkreukbare bondgenoot die zich zonder onderscheid des persoons en op basis van zorgvuldige afweging van belangen inzet voor de samenleving'.

Dat was een mooie beginselverklaring, net als de toevoeging dat het eerste raadslid dat een van de ambtenaren van de gemeente waagt te betrekken in het politieke spel, met de nieuwe burgemeester te maken krijgt. Roest strooide overigens ook met sfeerverhogende complimenten, maar die hadden vooral betrekking op natuur, geschiedenis en cultureel erfgoed in zijn nieuwe gemeente. En mevrouw Roest is dol op het strand.

Theatraal concept
Interessant was de visie van Roest op de politiek als theatraal concept, een idee van de Canadese socioloog en schrijver Erving Goffman (1922-1982). De politiek kent volgens dat concept idealiter een toneel waar elke partij zijn standpunten zacht of luid kenbaar maakt, maar ook een verborgen coulisse waar partijen samen zoeken naar de best denkbare oplossing voor problemen. Die verschillende rollen, aldus Roest, zijn van levensbelang voor het functioneren van de democratie.

Met zijn verstandige woorden maakte Roest een goede eerste indruk. De gemeenteraad weet bovendien dat Remkes vanuit Haarlem zal meekijken naar de ontwikkelingen in Bloemendaal en waarschijnlijk niet zal aarzelen de zware wapens uit de kast te trekken als het nodig is.

In zijn toespraak herinnerde de Commissaris van de Koning subtiel aan de mogelijkheid van opheffing van een gemeente met zo veel bestuurlijke dynamiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden