Plus

Nieuwe bioscoop in Noord draait vooral blockbusters

Amsterdam-Noord krijgt een tweede bioscoop. Het nieuwe filmtheater komt bij het winkelcentrum Boven 't Y en krijgt twaalf filmzalen.

Winkelcentrum Boven 't Y krijgt een bioscoop met twaalf filmzalen. Beeld Floris Lok
Winkelcentrum Boven 't Y krijgt een bioscoop met twaalf filmzalen.Beeld Floris Lok

De gemeente Amsterdam heeft een contract gesloten met de Belgische bioscoopontwikkelaar Euroscoop, die momenteel actief is in onder meer Tilburg, Maastricht en Schiedam. Het filmaanbod zal vergelijkbaar zijn met dat van Pathé-bioscopen. 'Er zullen vooral blockbusters draaien. Dat zijn populaire films, waarvan verwacht wordt dat ze forse entreegelden zullen opbrengen', zegt Roel Holland van Euroscoop.

De exploitant verwacht weinig concurrentie van Eye, op dit moment de enige bioscoop in Noord. 'Daar worden de alternatieve films gedraaid, voor een bepaalde doelgroep. Wij richten ons op ander publiek, vooral op een breder publiek. Kinderen, senioren, mannen en vrouwen; er is voor ieder wat wils.' Volgens Holland zullen er ook evenementen georganiseerd worden, zoals 'ladiesnights' en speciale filmavonden voor senioren.

Comfort
In het nieuwe bioscoopcomplex zullen ongeveer 2500 stoelen verdeeld zijn over twaalf zalen. Zalen die meer comfort zullen bieden dan bioscoopbezoekers gewend zijn, volgens Holland. 'De stoelen staan bijvoorbeeld verder van het scherm dan normaal, waardoor mensen op de eerste rij niet te veel omhoog hoeven te kijken.'

Holland verwacht dat het nieuwe filmtheater niet alleen inwoners van Noord zal aantrekken. 'In het centrum zijn al veel bioscopen, maar in Oost en West bijvoorbeeld niet. Ik denk dat ook inwoners van die stadsdelen naar Noord zullen komen voor een bioscoopbezoek.'

Wens
Coby van Berkum, voorzitter van bestuurscommissie Noord, denkt dat de komst van een bioscoop het stadsdeel goed zal doen. 'Noorderlingen uiten deze wens al jaren en ook het voorwerk vindt al jaren plaats. Een gebied als Noord verdient een goede bioscoop, nu gaat het er dan echt van komen.'

Bij het bioscoopcomplex komt parkeerfaciliteit voor ongeveer honderd fietsen en honderd auto's. Euroscoop verwacht per jaar ongeveer 500.000 bezoekers.

Naar verwachting gaat de bioscoop uiterlijk begin 2018 open, ongeveer tegelijkertijd met de ingebruikname van het metro- en busstation van de Noord/Zuidlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden