Nieuwe bedreiging voor Afrikaanse olifant: de Aziatische vraag naar ivoor

Van alle Afrikaanse olifanten die sterven, wordt 65 procent gedood door een stroper. Tien jaar geleden was dat nog 25 procent. Volgens experts sterven de olifanten in dit tempo snel uit.

Een Masai-jongen staat naast het karkas van een olifant die door stropers is gedood Beeld ap
Een Masai-jongen staat naast het karkas van een olifant die door stropers is gedoodBeeld ap

Stropers hebben in de periode 2010-2012 naar schatting honderdduizend Afrikaanse olifanten gedood. Vooral de gestegen vraag naar ivoor uit China en andere Aziatische landen leidt tot een sterke toename van de stroperij, zo blijkt uit een nieuwe studie die gisteren is gepubliceerd.

'De huidige vraag naar ivoor is niet vol te houden. Dat is onze allesoverspannende conclusie. Die vraag moet omlaag, anders zal het aantal olifanten blijven afnemen', aldus Iain Douglas-Hamilton, oprichter van Save the Elephants.

De relatieve sterftecijfers lopen per land sterk uiteen, blijkt uit de studie die in de Proceedings of the National Academy of Sciences is gepubliceerd. De hoogste percentages zijn te vinden in Midden- en Oost-Afrika.

Neushoorns
Botswana is een lichtpuntje; daar is de olifantenpopulatie stabiel of groeiend. Stropers in Zuid-Afrika hebben het vooral op neushoorns gemunt en (nog) niet op olifanten. In het natuurreservaat Selous in Tanzania nam het aantal olifanten in de afgelopen drie jaar af van veertigduizend naar dertienduizend.

China is zich bewust van zijn imagoprobleem met betrekking tot de handel in ivoor. De Chinese ambassade in Kenia doneerde vorige maand aan vier wildreservaten apparatuur en uitrusting die stroperij moeten helpen tegengaan. De Chinese ambassadeur verklaarde bij die gelegenheid dat China meer aan voorlichting doet om de negatieve kanten van de illegale ivoorhandel te belichten.

Hoeveel olifanten nog in Afrika leven valt moeilijk te becijferen. Vaak wordt een aantal van vierhonderdduizend genoemd, maar volgens Douglas-Hamilton weet eigenlijk niemand het. Ook hoeveel er sterven is lastig te tellen. Maar door zestien jaar lang geboortes en sterfgevallen te tellen in het omsloten reservaat Samburu in Kenia, en daarbij te registreren of een olifant op natuurlijke wijze is gestorven of door de hand van stropers, en deze gegevens naast die van andere regio's in Afrika te leggen, komen de onderzoekers uit op een aantal van honderdduizend in de periode 2010-2012.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden