Plus

Nieuwe basisschool in Noord gooit leerstelsel om

Op basisschool Klein Amsterdam leren kinderen niet alleen uit boeken, maar ook van het leven in de stad. In september gaat het initiatief, winnaar van een wedstrijd, open.

Het idee is om niet alleen te leren uit boeken of lesmethodes, maar uit echte situaties, op straat, in de buurt, de stad, de haven Beeld anp
Het idee is om niet alleen te leren uit boeken of lesmethodes, maar uit echte situaties, op straat, in de buurt, de stad, de havenBeeld anp

De koffiecorner heet de Melkweg, de receptie De Balie en de nieuwsbrief wordt het Klein Parool genoemd. Het is geen gebbetje, maar een serieuze benadering van de visie van de school. Noem je die Klein Amsterdam, dan mag je Amsterdam in het klein terugvinden.

Na twee jaar uitdenken, plannen en bouwen, gaat de school in september open. In 2016 won een groepje schoolverbeteraars de door de gemeente uitgeschreven wedstrijd Onze Nieuwe School. Uit 124 inzendingen werd het plan samen met drie andere gekozen.

Andere schoolbesturen in Noord, waar de school zou komen, vonden dat het gunnen van een plek niet volgens de regels was gegaan en dat er geen plaats was voor een nieuwe school. De besturen stapten naar de rechter. Vorig jaar september gaf de Raad van State uitsluitsel: Klein Amsterdam mocht er komen.

Op bezoek bij ondernemers
Klein Amsterdam is gebaseerd op 'leren in de tussenruimte': een filosofische term van Hannah Arendt waarbij de leraar de wereld aan kinderen laat zien. Het idee is om niet alleen te leren uit boeken of lesmethodes, maar uit echte situaties, op straat, in de buurt, de stad, de haven.

De ideeën zijn niet allemaal nieuw, benadrukt schoolleider Eva Vesseur. "We gebruiken bestaande concepten."

Een daarvan is de pedagogische benadering van Reggio Emilia, waarbij leraar, kind en de omgeving samen het onderwijs maken. De school moet huiselijk zijn, dus kinderen en leraren dragen pantoffels, maar ze moeten ook kaplaarzen meenemen, want ze gaan zoveel mogelijk naar buiten.

Er wordt gewerkt met Jeelo, een onderwijsprogramma van 12 projecten dat vooral in het zuiden van het land populair is. Leerlingen gaan op bezoek bij ondernemers, organiseren een sponsorloop of presenteren een weerbericht. Wat ze doen houden ze bij op een iPad of computer, maar daar besteden ze niet meer dan een vijfde van de dag aan.

Gemengd
En rekenen en taal? "Dat komt elke dag minimaal een uur aan bod. Maar ook in de projecten die 's middags in en om de school zijn," zegt Vesseur. Toetsen doen ze met mate, sowieso niet tot groep 4. "Het is een van de redenen waarom ouders voor ons kiezen, moe van de toetscultuur."

Hoewel de animo groot is - los van de honderd inschrijvingen is er een flinke wachtlijst - zijn sommige buurtbewoners bezorgd over de komst van de school. Ze vrezen dat het initiatief vooral de hoogopgeleide bewoners aantrekt, die de gemengde buurtscholen dan links laten liggen.

Vesseur denkt dat het niet zo'n vaart loopt. "Wij willen juist ook een gemengde school zijn, een afspiegeling van de buurt." Concurreren wil ze niet. "Ik zie meer in samenwerken met andere scholen."

Vier klassen
Van de honderd kinderen beginnen er tachtig meteen, verdeeld over vier klassen, van de kleuters tot en met groep vier. Oudere kinderen kunnen zich nog niet bij Klein Amsterdam inschrijven. "Het kost te veel energie om leerlingen die al een ander schoolsysteem gewend zijn nog een nieuwe manier van werken aan te leren," zegt Vesseur.

De komende twee maanden huist de school in noodlokalen. Daarna is het tijdelijke gebouw af, dat in nieuwbouwwijk De Bongerd komt te staan. In 2024 hopen ze een definitief onderkomen te krijgen op de NDSM-werf.

Klein Amsterdam heeft net als elke nieuwe school vijf jaar de tijd om minimaal 323 leerlingen te krijgen, de stichtingsnorm. Met de toestroom tot nu toe lijkt dat geen probleem. Nog groter worden, willen ze niet. "We hebben allemaal nog nooit een school opgericht, maar wat we al hebben geleerd, is dat we niet te hard moeten groeien."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden