Nieuwe basisscholen in de nieuwe wijken van Amsterdam

Amsterdam krijgt er elf nieuwe basisscholen bij. Ze zullen de komende jaren opengaan in nieuwe woonwijken in de stad, zoals de Sluisbuurt, Zeeburgereiland en aan de Zuidas.

Maquette van de Sluisbuurt.Beeld Jean-Pierre Jans

De eerste scholen zullen na de zomervakantie van 2021 opengaan, als alles goed verloopt. Het gaat dan om een openbare basisschool in Elzenhagen Zuid de nieuwbouwwijk in stadsdeel Noord, een oecumenische school in de Buiksloterham, de nieuwe wijk die aan de noordoever van het IJ ontstaat, een oecumenische school op Zeeburgereiland en nog een openbare school op Centrumeiland, een nieuw stuk IJburg. Deze scholen hebben al de bekostiging door het ministerie van Onderwijs binnen. 

Daarnaast zijn er zes nieuwe aanvragen bijgekomen, die een positief advies krijgen van de gemeente. Hierbij is onder meer gekeken of er voldoende basisschoolleerlingen in het gebied wonen. Ook deze scholen verrijzen vooral in nieuwe woonwijken, zoals aan de Zuidas, de Sluisbuurt, in de nog te bouwen woonwijk tegenover de Vrije Universiteit in Buitenveldert en twee in Zuidoost, die onder meer Amstel III in hun achterland hebben, het voormalige industrieterrein waarop vijfduizend woningen komen. In Buiksloterham opent ook nog een openbare school. Het ministerie moet nog beslissen of deze scholen financiering krijgen.

Islamitische school in Noord

In Noord komt ook nog een islamitische basisschool. In eerste instantie was de gemeente niet akkoord gegaan met dit initiatief, omdat die niet kon aantonen binnen vijf jaar over minimaal 325 leerlingen te beschikken en dat is de ondergrens voor een levensvatbare school. De Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland (SIO), het schoolbestuur, tekende bezwaar aan tegen deze afwijzing en kreeg gelijk van het Ministerie van Onderwijs. De gemeente is hierdoor gedwongen de islamitische school in Noord mogelijk in te maken. 

De aanvraag voor twee andere islamitische scholen zijn afgewezen. Beide scholen zouden in het centrum verrijzen en daarmee in elkaars vaarwater zitten, vindt de gemeente. Ze hebben te weinig uitzicht op voldoende aanmeldingen. 

Ook het plan voor een basisschool op Tridentijns-katholieke grondslag, een traditionele stroming, voldoet niet. Deze school had volgens de aanvraag moeten openen in Geuzenveld en anders in het Oostelijk Havengebied of Nieuw-Sloten. Volgens de gemeente is hiervoor te weinig belangstelling. 

Schoolbesturen kunnen elk jaar plannen indienen voor nieuwe basisscholen in Nederland. Het Rijk bekostigt deze scholen als ze zijn opgenomen in de plannen van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden