Nieuwe baas sportkoepel wil alle Nederlanders aan het sporten

Anneke van Zanen-Nieberg wil dat NOC*NSF een duidelijkere rol gaat spelen in haar streven iedereen in Nederland aan het sporten te krijgen. De nieuwe voorzitter van de sportkoepel zei dat maandag bij haar eerste algemene ledenvergadering in die functie. 

De nieuwe voorzitter van NOC*NSF Anneke van Zanen-Nieberg.Beeld ANP

Een hogere sportparticipatie staat hoog op haar wensenlijstje, net als de top 10-ambitie als het om de topsport gaat en een grotere rol van Nederlandse bestuurders op het internationale podium.

Uit onderzoek van KPMG bleek onlangs dat meer dan 10 miljoen Nederlanders ten minste wekelijks aan sport doen, georganiseerd (5,3 miljoen) dan wel niet georganiseerd. “Een mooi aantal, maar dan zijn er nog zo’n 8 miljoen mensen die niet sporten. Om allerlei redenen. Wij moeten ervoor staan dat iedereen in Nederland elke dag kan sporten,” aldus Van Zanen in haar openingsspeech. Dat hoeft niet per se meer geld te kosten. De sportkoepel maakt jaarlijks een kleine 15 miljoen euro vrij om de sport toegankelijker te maken. “Ik vind dat we als overkoepelende bond zichtbaarder moeten zijn daarin.”

Faciliteren

De rol van NOC*NSF ligt in het faciliteren, in het ondersteunen van de diverse sportbonden en hun verenigingen, maar ook in het aangaan van samenwerkingen met maatschappelijke instanties, stelt Van Zanen. Zelf is ze een oud-handballer en de opvolger van voorzitter André Bolhuis. “Wij hebben een leidende rol in de stimulering van de sportparticipatie. Dan moet je ook ervoor zien te zorgen dat het aantal ‘uitvallers’ onder 16-jarigen terugloopt. En dat bijvoorbeeld een initiatief als OldStars door meer dan de huidige zeven sportbonden die eraan meedoen wordt ondersteund. Wij hebben de faciliteiten en zij, met de leden van de aangesloten verenigingen, de mensen.”

IOC

Ook hoopt Van Zanen-Nieberg dat Nederland binnen afzienbare tijd weer een vertegenwoordiger in het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft. “Prestatief en wat betreft ‘events’ staan we nu veel hoger dan bestuurlijk.” 

De meeste kans ziet Van Zanen voor een (oud-)sporter. Het IOC telt 115 leden onder wie 15 vertegenwoordigers van atleten, 15 afgevaardigden van de internationale sportbonden en 15 van de nationale olympische comité’s. Daarnaast zijn er 70 individuele leden zoals in het verleden toenmalig prins Willem-Alexander en Camiel Eurlings. Die laatste gaf het lidmaatschap twee jaar geleden onder druk op. “Zoals we er nu voorstaan is het het meest logische om als lid van de atletencommissie tot het IOC toe te treden. Wij moeten kijken wat nodig is om stappen te maken. Bonden moeten ook kijken hoe ze mensen kunnen opleiden die internationaal hun stempel kunnen drukken,” aldus Van Zanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden